Annons

Ännu ett bolag drar i bromsen

Fristad Fribo kommer inte överens med Hyresgästföreningen om hyresnivåerna, utan begär nu medling. Det är det nionde bolaget i länet som väljer att dra i bromsen.

I går begärde Fribo, ett av Borås fem kommunala bostadsbolag, medling i förhandlingarna om årets hyror. Stötestenen är underhållet: Fribo lyckas inte komma överens med Hyresgästföreningen om hur man ska finansiera ett ökat underhåll, eller om vilken takt man ska hålla.

– Vi hade ju hoppats och trott att vi skulle kunna åtgärda det mest akuta i år och under de följande två åren. Men får vi inte in pengar måste vi skjuta upp det, säger Fribos vd Kjell-Ove Sethson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bland annat vill bolaget laga läckande tak, byta ut gamla badrum och gamla fönster på sina fastigheter i Fristad.

– Det är absolut akuta saker och vi är överens med Hyresgästföreningen om vad som måste göras. Därför är det överraskande att vi inte kan enas, säger Kjell-Ove Sethson.

Annons

Ann-Christin Josefsson är förhandlare på Hyresgästföreningen. Hon konstaterar att Fribo är ett företag med bra soliditet, låga driftskostnader och förhållandevis låga hyresnivåer.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

– Det är bra att de vill öka på underhållet, men vi måste väga det mot rimliga hyreshöjningar. Vi kommer alltså inte överens om takten och finansieringen av det ökade underhållet, säger hon i ett pressmeddelande.

Att bolaget begärt medling innebär att det nu blir upp till den partssammansatta Hyresmarknadskommittén att hjälpa bolaget och Hyresgästföreningen att enas. Kommittén kan välja att skicka tillbaka parterna till förhandlingsbordet eller att lämna ett medlingsbud.

Fribo blir alltså länets nionde bolag där förhandlingarna tagit stopp: tidigare har bland annat Uddevallahem, Familjebostäder i Göteborg och ett antal bolag i Dalsland valt att begära medling, och i vissa fall också stranda förhandlingarna.

Annons
Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

Två allmännyttiga bolag i Västra Götaland har dock nyligen lyckats enas om hyresnivåerna. Dels Jakobsbergsstiftelsen i Uddevalla, som höjer hyrorna för sina 360 lägenheter med 1,94 procent. Dels Svenbo i Svenljunga, vars hyresgäster får en höjning på 2,4 procent – bland de högre hittills i länet.

Läs mer om färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland här.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.