HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ansåg sig diskriminerad – förlorar i tingsrätten

Malmö När hyresvärden nekade lägenhetsbytet vände sig hyresgästen till hyresnämnden som gav henne rätt att byta. Men skadan var redan skedd - hyresgästen menade att hon var diskriminerad på grund av en funktionsnedsättning och vände sig till Malmö mot diskriminering som stämde värden i tingsrätten.
Foto: Anders Paulsson
Malmö mot diskriminering, MMD, drivit fallet till tingsrätten. Hyresgästen flyttade in i en lägenhet i Limhamn för ett par år sedan. Hon cyklade till jobbet i centrala Malmö men fick snart problem med värk på grund av en medfödd sjukdom. När hon ville byta lägenhet för att bo närmare jobbet sade den privata hyresvärden nej. Han menade att hon hade bott för kort tid i sin lägenhet.
Hyresgästen vände sig till hyresnämnden som gav grönt ljus för bytet. Nämnden menade att hon hade så kallade ”beaktansvärda skäl” för bytet. Hyresgästen kände sig kränkt över värdens bemötande och inställning till hennes funktionsnedsättning, som han inte tog hänsyn till när han sade nej till bytet. Hon vände sig till Malmö mot diskriminering som nu drivit hennes ärende i tingsrätten. MMD stämde hyresvärden på 22 000 kronor i tingsrätten som nu avslår ansökan.
Malmö tingsrätt menar att MMD inte kunnat visa att hyresgästens sjukdom faktiskt är en funktionsnedsättning i lagens mening. Och eftersom det inte är bevisat kan man heller inte hävda att hyresvärden diskriminerat henne.

Läs också Fick nej till lägenhetsbyte trots funktionsnedsättning - stämmer hyresvärden på 22 000 kronor Hyresgästföreningen ska driva fall om misstänkt diskriminering Sara vill stoppa diskriminering på bostadsmarknaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.