Annons

Anställd lurade hyresgästerpå miljonbelopp

Bjuv Kvinnan hade ett eget system för hyresdepositioner. Hon tog helt enkelt alla pengarna själv, totalt över en miljon. Det tog 2,5 år innan hon åkte fast.

Kvinnan jobbade med uthyrning och kontraktskrivning på Bjuvsbostäder. Där upptäcktes bedrägeriet för 1,5 år sedan. Eftersom kvinnan, som nu har slutat, erkände vad hon hade gjort och också betalade tillbaka 300 000 kronor trodde bostadsbolaget att det rättsliga efterspelet skulle gå snabbt. Men så har det inte blivit. Nu har det kommunala bostadsbolaget skickat en skrivelse till åklagarmyndigheten och ifrågasatt ärendehanteringen.
– Det är otroligt frustrerande, inte minst för att det handlar om stora belopp och det finns klara bevis, säger Bjuvsbostäders vd Ronny Sörensson.

Av personer som ville hyra hos Bjuvsbostäder krävde kvinnan deposition för tre månadshyror, vilket kunde bli så mycket som 20 000 kronor. Alla pengarna tog hon själv. Om hyresgästen sedan ville ha tillbaka pengarna vid flytt hävdade hon att de hade förstört lägenheten för samma belopp och behöll pengarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna fick kvitto på inbetald deposition, och till de som har kunnat visa upp ett kvitto har Bjuvsbostäder betalat tillbaka pengarna. Sex/sju hyresgäster utan kvitto har själva polisanmält kvinnan. Först efter 2,5 och efter att ha lurat cirka hundra hyresgäster sprack bubblan när en kollega fattade misstankar.

Annons

Hur kunde det pågå så länge?
– Hon var otroligt manipulativ och det funkade så att hon och en kollega själva skötte uthyrning och kontrakt. Det som sökte lägenhet var också ofta i en besvärlig situation. Men det är förvånande att ingen hörde av sig, säger Ronny Sörensson.

Enligt honom har kvinnan verkligen utnyttjat personer i trångmål. Bjuvsbostäder kommer att kräva kvinnan på hela beloppet som hon har lurat till sig. Enligt Ronny Sörensson har ärendet bytt åklagare fyra gånger och flera gånger har han fått höra att utredningen är på gång. Men ingenting har hänt och inga förhör har hållits.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Helsingborgs Dagblad har pratat med åklagare Hans Åkesson som nu har ärendet på sitt bord.
– Jag fick ärendet i förra veckan och har tillsammans med polisen dragit upp huvudriktlinjerna för den fortsatta utredningen. Vi är väl på gång, säger han till tidningen.

Annons

När ett beslut i åtalsfrågan kommer att tas kan han dock inte svara på.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.