HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Anställd lurade till sig lägenhet via avancerat upplägg

Haninge Hemliga mejl och en fejkad inloggning. Hem & Hyra kan nu avslöja några av ingredienserna i upplägget som användes när anställda på Haninge Bostäder rundade bostadskön och lurade till sig en lägenhet till en anställds barn.
Foto: Kenneth Samuelsson
Anställda på Haninge Bostäder har lurat till sig en lägenhet till en anställds barn.

I februari förra året lade Haninge Bostäder ut en lägenhet till Bostad Direkt, principen är först till kvarn och den som är snabbast får lägenheten. Lägenheten lades ut klockan 09:30:04 på morgonen. Redan 55 sekunder senare, klockan 09:30:59 hade en person fyllt i och skickat in intresseanmälan.

Personen i fråga var riktigt snabb, den som var näst snabbast dröjde tre minuter till innan intresseanmälan nummer två kom in till Haninge Bostäder.

Läs ocksåKommunalt bostadsbolag lämnade 12 hyresrätter till exfru och anställdas barn

Nu kan Hem & Hyra avslöja att den person som fick lägenheten var barn till en av bolagets anställda och att allt var uppgjort på förhand. De som såg lägenheten på Bostad Direkt och stressade på för att fylla i intresseanmälan och få lägenheten hade i själva verket aldrig någon chans att få den.

En anonym men initierad källa berättar att det finns mejlkonversation mellan anställda på Haninge Bostäder som visar hur det gick till när en anställds barn fick lägenheten på ett otillåtet sätt. Personen berättar också att ordförande i bostadsbolaget, Niclas Lindberg, S, ska ha läst mejlkonversationen i samband med utredningen som gjordes när härvan med otillåten lägenhetsförmedling upptäcktes.

Annons

Upplägget gick till på följande sätt: en person på bolaget har mejlat till en annan person på bolaget exakt när lägenheten läggs ut på nätet varpå den andra personen loggar in på sitt barns inloggningssida i Haninge Bostäders bostadskö och anmäler sitt intresse för lägenheten direkt när den läggs ut.

Läs ocksåFöre detta vd: ”Anställda har gått bakom ryggen”

Niclas Lindberg, (S), ordförande i bostadsbolaget, bekräftar att han har läst mejl som visar att anställda på bolaget har riggat en lägenhet så att den ska gå till en av de anställdas barn.
– Ja, det har gått till på det sättet. Men det är en av de 12 lägenheterna som förmedlats på ett otillåtet sätt och som vi har redovisat tidigare, det är ingen ny lägenhet, säger han.

Hur har ni agerat efter att det framkom?
– Personerna i fråga har omplacerats och fått en varning, vilket är en allvarlig form av arbetsrättslig åtgärd. För att det inte ska hända igen så har personerna inte heller samma arbetsuppgifter längre, säger han.

Annons

Varför agerar ni inte hårdare mot de här personerna?
– Vi är formellt förhindrade att göra mer än det här. Skälet är att lagen om anställningsskydd säger att arbetsgivaren måste agera skyndsamt om problem upptäcks och det har vi inte gjort. Den förra vd:n fick reda på det här förra våren men har inte agerat så vi kan inte göra mer än så här, säger han.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.
Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.