Annons

Ansvariga om flyktingarnas bostad på landet: ”De möjligheter vi haft”

Nyheter De ukrainska flyktingarna Olena och Yaroslav blev inkvarterade i en stinkande källare, långt ifrån skola och arbete. Så här säger de ansvariga.
Daniel Dronjak
Foto: Magnus Liam Karlsson/Pressbild
Olena och Yaroslav Tkachenko fick inte stanna i Huddinge. Daniel Dronjak (M), tidigare ordförande i kommunstyrelsen i Huddinge, anser att man försökt behålla ukrainare i kommunen men att Migrationsverket är ansvarigt för vilka som bor var.

Hem & Hyra har berättat om Olena Tkachenko och hennes son Yaroslav, som flydde Ukraina och gjorde sig hemmastadda i Huddinge kommun utanför Stockholm. Men när de skulle få ett boende blev de hänvisade till en källare på en gård i grannkomunen Botkyrka. De, och andra på boendet, känner att avståndet till gården gör det svårt för dem att skapa sig en plats i samhället.

Daniel Dronjak (M), ordförande i kommunstyrelsen i Huddinge fram till den 17 oktober, ställer inte upp på en intervju, men skriver så här i ett mejl: ”Det är Migrationsverket som anvisar till kommunerna och Huddinge kan inte bestämma vilka som blir anvisade hit. Vi har framfört att vi gärna blir anvisade dem som redan har etablerat sig här men det är en svår uppgift för Migrationsverket att lösa eftersom de har en ambition om att fördela flyktingmottagandet över hela landet.”

”En kommun med bostadsbrist”

Lennart Agén, presschef på Botkyrka kommun, svarar så här på Hem & Hyras frågor:

Hur har det gått till när de ukrainska flyktingarna fått boende på Lindhovs gård i Botkyrka?

– Vi har ett åttiotal personer från Ukraina som vi blev ålagda att skapa boende för och vi är en kommun med bostadsbrist. Då har vi tagit de möjligheter som vi har haft att för att kunna erbjuda boende – och då blev det bland annat på Lindhovs gård.

Känns det rimligt att hysa in flyktingar i en källare där det stinker kraftigt från avloppet?

– Lindhovs gård har varit ungdomsboende och gruppboende och det är skapat för att ett antal boende ska kunna bo där. Sedan har vi ett antal små lägenheter. Vi har också erbjudit den som har valt att bo källaren ett annat boende.

”Vad vi har lyckats skapa”

Hur ser du på att flyktingarna kommer långt bort från skola och jobb och säger att det ger dem problem att ta sig in i samhället?

– Vi har tagit emot de här flyktingarna från Ukraina och det ska ses i ljuset av att det finns andra personer, till exempel skuldsatta eller med psykisk ohälsa, som också behöver boende i kommunen. Det här är vad vi har lyckats skapa och det är inte tänkt att vara ett permanentboende.

Vad anser du om klagomålen om att det är mörkt och obehagligt att gå till bussen?

– Jag håller med om problemet, gården ligger någon kilometer från busshållplatsen och det finns ingen gatubelysning eftersom det inte ligger i ett tätbebyggt område. Men kommunen har köpt in pannlampor och ficklampor till de boende.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.