Annons

Antalet döda i bränder minskar

Nyheter Under första halvåret omkom 54 personer i bränder, de flesta i sina bostäder. Det är nio färre än i fjol och tyder på att dödsbränderna fortsätter att minska.
54 personer har omkommit i bränder i år.

För några år sedan omkom cirka 120 personer per år i bränder i Sverige. Det har sedan sjunkit till runt 100 döda per år och minskningen fortsätter. Den senaste tolvmånadersperioden har 94 personer omkommit i bränder.

– Det har varit en ganska tydlig minskning på senare tid. Det ser ut som att utvecklingen går åt det hållet, men vi kan egentligen inte säga något om framtiden. Dödsbränderna kan öka igen, säger Mattias Strömgren på Myndigheten för skydd och beredskap, MSB.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vad de senaste årens minskning beror på vet man inte. Användningen av brandvarnare har till exempel varit relativt hög länge och man kan inte se att det beror på införandet av självslocknande cigaretter 2011.

– Nej, tvärt om. Dödsbränder kopplade till rökning har inte minskat, utan legat på en ganska jämn nivå. Det är andra dödsbränder som har minskat. Samtidigt ska man komma ihål att i omkring hälften av fallen har vi ingen fastslagen brandorsak, säger Mattias Strömgren.

Annons

Nio av tio dödsbränder sker i hemmet och MSB arbetar sedan 2009 med en nationell strategi för att stärka brandskyddet i bostäder. Visionen är att inga ska omkomma eller skadas allvarligt.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

Siffrorna för de senaste 6-10 månader är ännu preliminära och kan ändras något uppåt eller nedåt. Tabellen nedan visar antalet döda i bränder räknat på rullande 12-månadersperiod. Det är en metod för att se åt vilket håll utvecklingen går.

brander.png

Annons

Källa: MSB.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.
Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.