HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Är Lysekil hiphopens framtida storscen?

Lysekil Blivande världsartister, hobbymusiker eller bara för att få se ett par riktiga kändisar. Det var med nyfikenhet och skaparlusta som ungdomarna sökt sig till Gullmarsborg i Lysekil när hiphopbussen backat in framför ishallen.

Salla Salazar tog emot ungdomarna från Lysekil med glädje. Han berättar att målet med hiphopbussen är att dela med sig av den skaparlust han själv fått känna på sin resa som musiker.

– Och det är så kul att se hur mycket talang det finns, säger han. Vi har säkert mött ungdomar som har en framtid som musiker, men det gäller också att berätta för dem att det också handlar om mycket jobb. En fotbollsspelare blir inte proffs utan att träna och kämpa. Det är det samma med musiker.

Läs ocksåDe räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön

– Det kan gå snabbt att bli känd, men sedan kräver det hårt jobb.

Hiphopbussen är ett projekt som pågått under ett par års tid och det är bröderna Salazar som är drivande. Salla berättar att det var så många som ville komma till deras studio, men det var svårt att lösa då andra artister också skulle in där. Då föddes tanken på att göra en turné med en buss. I bussen finns inspelningsmöjligheter. Besöken ute i Sverige inleds med workshop där ungdomarna får chansen att testa, spela in och lyssna på vad de åstadkommit.

Valter Schlager var en av dem som ville testa hiphop i Lysekil. Han säger att han är allmänt musikintresserad, men att det nog var pappa som uppmuntrat honom att söka upp bussen. Och syskonen Anita och Haris Velin tyckte det skulle bli spännande att se vad som fanns där innanför den färgglada ytan på bussen.

Läs ocksåCykeltjuven togs på bar gärning – tack vare sociala medier

– Mamma såg att bussen skulle komma hit, så vi ville väl testa, säger Anita.

Hyresgästföreningen är en av medarrangörerna till hiphopbussen och i Lysekil var det tre tjejer som gått hyresgästföreningens ledarutbildning som stod för värdskapet, Samra Yussuf, Abir Abdi och Amira Abdi. Deras mål är att arrangera en festival i Lysekil nästa sommar och att hålla i hiphopbussens besök var en chans för dem att testa sina kunskaper.

– Vi hade tänkt att ha en festival redan nu i somras, men så dök det här upp istället och det var en bra chans för oss att lära oss, säger Samra. Detta är något positivt för stan. Och kul att det kommer hiphop till Lysekil. Det gör det inte så ofta.

Läs ocksåPunka och osmord kedja – på cykelverkstan får grannarna hjälp

I backen ovanför ishallen gick kompisarna Hillevi Barber och Helena Mustafa. Det var lite osäkra på om de skulle våga in i bussen och testa att skapa musik. Men ivrigt påhejade av hyresgästföreningens pedagogiska verksamhetsutvecklare Lewent Tasin, som själv är rappare, verkade de ändå sugna på ett göra ett försök. ”vi är kompisarna Hillevi och Helena”, var en start de tänkte bygga vidare på till ett taktfast beat. Vem vet, kanske är det just de som slår igenom på de stora scenerna?

Läs också Lämnar regionstyrelsen - "Förnyelsen går för långsamt" Corona stoppar sommarens familjeläger på Solgården