Annons

Aranäs strandar förhandlingar

Halland Kungsbackas största privatvärd Aranäs lämnar hyresförhandlingarna. Strandningen är delvis en politisk markering. ”Vi följer Göteborgs exempel”, säger Jonas Håkansson, vd.
Det är första gången i Aranäs Fastigheters historia som bolaget väljer att stranda hyresförhandlingarna. Bolaget äger över 2 000 lägenheter och är Kungsbackas största privatvärd.

Conny Borup är Hyresgästföreningens förhandlare i Kungsbacka. Enligt honom är konflikten klassisk: parterna har olika syn på hur mycket hyrorna ska höjas.

– Aranäs har yrkat på höjningar upp till 1,45 procent. Ett så högt belopp anser inte vi att det finns bruksvärdesmässigt utrymme för, säger Conny Borup.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Jonas Håkansson nämner däremot två principiella huvudskäl till att Aranäs Fastigheter nu väljer att stranda hyresförhandlingarna.

– Det första är att vi vill införa kvalitetshyror (se faktaruta). Det är ett system som är framförhandlat och klart att användas, men som vi inte har i Kungsbacka. I Göteborg har man använt det länge, men här har vi inte kunnat komma överens om att införa det, säger Håkansson.

Som andra skäl nämner han en rent politisk manifestation för införandet av marknadshyror.

Läs ocksåSkyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

– Vi följer Fastighetsägarna GFR Göteborgs exempel. Vi är en del av samma organisation och har samma politiska åsikt, säger Jonas Håkansson.

Annons

Samtidigt har det idag offentliggjorts att de andra privatvärdarna i Fastighetsägarna GFR Kungsbacka kommit överens med Hyresgästföreningen.

Även i Härryda, Lerum, Kungälv och Ale har Fastighetsägarna GFR slutit avtal med Hyresgästföreningen. I Göteborg, däremot, har den gigantiska strandningen hamnat i hyresnämnden. Nämndens arbete har mångdubblats när hyrorna för 43 600 lägenheter ska behandlas.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

Är det inte risk att det kommer att dröja väldigt länge innan hyresnämnden kan ta sig an Aranäs?

– Jo, det kommer garanterat att dröja. Men det får ha sin gång.

Vad säger ni till era hyresgäster?

– Vi har skickat ut information via Fastighetsägarna. Jag vill inte uttala mig om vad det står i breven, det får Fastighetsägarna göra.

Annons

En retroaktiv höjning kan bli ett stort belopp om lång tid har hunnit gå. I Göteborg har Hyresgästföreningen uppmanat medlemmar att spara pengar till en buffert. Är det något ni också uppmanar era hyresgäster att göra?

– Vi vill inte rekommendera något i det här läget, det där får stå för Hyresgästföreningen.

LÄS MER:

Färdiga hyresuppgörelser i Halland 2016 – hela listan

Fakta: Kvalitetshyra

Sedan flera år tillbaka tillämpar Hyresgästföreningen, allmännyttan och de stora privatvärdarna i Göteborg ett system som kallas kvalitetshyra. Det innebär att parterna förhandlar om hyran utifrån den kvalitet som erbjuds i boendet. Till kvalitetsfaktorerna räknas fastighetens standard, skötsel och läge.

Som mest kan det i Göteborg skilja runt 30 procent i hyra om man jämför två likvärdiga lägenheter, en i centrum och en i stans ytterområde.

I flera andra kommuner i västra Sverige har man de senaste åren påbörjat ett liknande arbete, både ihop med de kommunala bostadsbolagen och med privatvärdarna.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Ny toppnotering för halländska hyror – berör tusentals hushåll i Kungsbacka och Varberg Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.