Annons

Aranäs vill förhandla för 2017 trots strandning

Kungsbacka Aranäs Fastigheter kallar till förhandling om 2017 års hyror, trots att 2016 års förhandling ligger strandad i hyresnämnden. ”Vi vill komma framåt" säger vd Jonas Håkansson.
När Aranäs Fastigheter i Kungsbacka strandade förhandlingarna i våras var det en uttalat politisk manifestation. Nu vill bolaget förhandla om 2017 års hyror trots att 2016 fortfarande ligger i hyresnämndens frysbox.

Privatägda Aranäs strandade förhandlingarna med Hyresgästföreningen i april. Som skäl angav bolaget att man ville sätta press på Hyresgästföreningen att gå med på att börja med kvalitetshyror (se faktaruta) i Kungsbacka. Men också att det var en rent politisk manifestation för att marknadshyror ska införas i Sverige.

– Vi följer Fastighetsägarna GFR:s exempel i Göteborg. Vi är en del av samma organisation och har samma politiska åsikt, sa vd Jonas Håkansson till Hem & Hyra då.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan dess har inte Aranäs ärende rört sig en millimeter i hyresnämnden. Fastighetsägarna GFR:s jättestrandning i Göteborg tar upp allt utrymme vid sidan av nämndens ordinarie ärenden.

Nu kallar bolaget till nya förhandlingar om 2017 års hyror.

– Vi vill komma framåt i ärendet. Jag vet inte exakt, men jag skulle tro att vi kommer att diskutera både 2016 och 2017 års hyror samtidigt. Vi kan inte glömma 2016 bara för att det ligger hos hyresnämnden, säger Jonas Håkansson.

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Han bekräftar samtidigt att det inte är första gången parterna möts utanför rättssalen.

Annons

– Det är klart att vi måste ha en pågående diskussion, det är samma sak med Göteborg.

Enligt hyresnämnden kommer inte ert ärende att tas upp än på länge. Trodde ni att det skulle gå så här långsamt?

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

– Jag vet inte. Vi visste att det skulle bli trögt, men trodde kanske inte att det skulle bli så här pass. Men nu väntar alla på ett ärende (i den stora strandningen) som är överklagat till hovrätten. Vi får se vad som händer där.

Kan era hyresgäster hoppas på att det här kommer någonstans, så att de kan få ett besked om vilka hyror de ska betala?

– Vi får absolut hoppas att det går framåt. Det är inte bra som situationen är nu, säger Jonas Håkansson.

Inget datum är ännu bestämt för en första träff mellan parterna. Men Johanna Lagerborg, förhandlare på Hyresgästföreningen, säger att hon är nyfiken på att höra vad Aranäs tänker sig.

Annons

– Vi kommer att lyssna, vad tänker de sig att vi ska utgå från när vi ska diskutera 2017 års hyror trots att 2016 inte är avgjorda? Eller är det här ett försök att komma fram till något för båda åren samtidigt? Det vore väldigt bra för hyresgästerna, det är många som väntar på besked. Men för vår del är det fortfarande väldigt låga nivåer vi pratar om. Det är viktigt att betona, säger Johanna Lagerborg.

LÄS MER:

Aranäs strandar förhandlingar

Fakta: Detta har hänt

Det var i januari i år som hyresförhandlingarna havererade mellan värdarnas ombud Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen.

I februari valde Fastighetsägarna att vända sig till hyresnämnden med den jättelika mängden lägenheter.

Även i Kungsbacka har den privatägda hyresvärden Aranäs under våren lämnat förhandlingsbordet och i stället ansökt om prövning av hyresnivåerna i hyresnämnden.

Fakta: Kvalitetshyra

Sedan flera år tillbaka tillämpar Hyresgästföreningen, allmännyttan och de stora privatvärdarna i Göteborg ett system som kallas kvalitetshyra. Det innebär att parterna förhandlar om hyran utifrån den kvalitet som erbjuds i boendet. Till kvalitetsfaktorerna räknas fastighetens standard, skötsel och läge.

Som mest kan det i Göteborg skilja runt 30 procent i hyra om man jämför två likvärdiga lägenheter, en i centrum och en i stans ytterområde.

I flera andra kommuner i västra Sverige har man de senaste åren påbörjat ett liknande arbete, både ihop med de kommunala bostadsbolagen och med privatvärdarna.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Efter klagomålen: Konkurrensverket utreder inte fjärrvärmepriserna Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.