Annons

Årets hyreshöjning: 120 kronor i månaden

Nyheter ​Årets hyresförhandlingar närmar sig sitt slut. I snitt höjs hyrorna med 2,2 procent eller omkring 120 kronor för en trea.

​Fram till dagens datum har Hyresgästföreningen kommit överens om hyrorna med 239 av omkring 300 kommunala bostadsbolag, som sammanlagt äger 660 000 lägenheter. Trots en ny lag som många trott befarat skulle leda till högre höjningar på orter där det råder bostadsbrist, är den genomsnittliga hyreshöjningen tämligen modest: 2,2 procent, vilket är ungefär som föregående år.
– Det är en ordinär hyreshöjning. Jag är nöjd – och lite förvånad – över att det blivit så lugna förhandlingar, trots ny lagstiftning, säger Göran Svensson, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen. 

Nytt för i år är att även de privata fastighetsägarna förhandlar direkt med Hyresgästföreningen. Där har förhandlingarna inte kommit lika långt, dessutom tar inrapporteringen av siffrorna till Hyresgästföreningens centralt längre tid. 
– De privata hyreshöjningarna ligger i nivå med de kommunala bostadsbolagen. Inför förhandlingarna var det en del privatvärdar som hoppats på mer, säger Göran Svensson.
I omkring 15 fall har bostadsbolaget och Hyresgästföreningen inte kommit överens. Dessa ärenden har avgjorts av via medling eller beslut av Hyresmarknadskommittén. Det är något färre ärenden än förra året, enligt Göran Svensson.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Läs hur stor din hyreshöjning blir här

Annons
Läs också Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.