Annons

Årets hyreshöjning i snitt 0,7 procent

Nyheter Årets hyresförhandlingar är i stort sett avslutade. Den genomsnittliga höjningen landar på låga 0,7 procent.

Hyresgästföreningen släpper i dag förhandlingsrapporten för 2017, som summerar de årliga förhandlingarna. Den genomsnittliga höjningen landar på 0,71 procent. Det är den näst lägsta nivån på tio år, bara fjolårets 0,61 procent är lägre.

Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningens riksförbund, menar att nivån väl speglar både det samhällsekonomiska läget med låga räntor och att det är lönsamt att äga och förvalta fastigheter.
Mellan Hyresgästföreningens nio regioner finns det skillnader i utfallet av förhandlingarna. Region Norra Skåne ligger lägst med 0,63 procent medan Södra Skåne har ett genomsnitt på 0,79 procent.
Att hyrorna höjs mest i södra Skåne beror till stor del på att förhandlingarna med MKB i Malmö slår igenom stort, enligt Erik Elmgren. För MKB:s hyresgäster landade överenskommelsen i år på 0,88 procents genomsnittlig höjning.
I Stockholm, där tonläget brukar vara högt mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolagen, har inte ett enda ärende gått till Hyresmarknadskommittéen, som är föreningens och de kommunala bostadsbolagens tvistelösningsorgan. Å andra sidan har fler av de större bolagen haft flerårsavtal som löpt på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I år slöts hela 42 fleråriga avtal, vilket är rekordmånga. Det öppnar för att även 2018 års förhandlingsomgång ska gå smidigt. Dessutom kommer den rekommendation om maximalt tre månader långa förhandlingsomgångar som Sabo, de kommunala värdarnas organisation, och Hyresgästföreningen gick ut med redan i år, att fortsätta gälla.

Annons

Nytt för nästa år är att digital förhandlingsportal ska testas i förhandlingarna med 10 och 20 bostadsföretag. Till förhandlingsrundan 2019 ska detta system vara infört fullt ut.
Förutom att det ska snabba på förloppet ytterligare ska det ge möjlighet till bättre hyresstatistik.

Vid sidan av de årliga förhandlingarna har Hyresgästföreningen tre utmaningar: Att få ner de höga hyrorna i nyproduktion, hyror efter ombyggnader och styckvisa renoveringar av tomma lägenheter.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Det är ett större problem än nivåerna i de årliga förhandlingarna. Vad gäller nyproduktionen är investeringsstödet en lösning att få ner hyresnivåerna. De styckvisa renoveringarna är ett stort bekymmer. Både för att hyrorna höjs omotiverat mycket, samt att det skapar störningar för hyresgästerna och större omflyttning, säger Erik Elmgren

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.