Annons

Arvika farligast i Värmland

Värmland ​Arvika kommun är farligast i Värmland. Hammarö är säkrast. Det visar Hem & Hyras lista.

Arvika kommun är farligast i länet.

Annons
Det visar Hem & Hyras lista över risken att utsättas för våldsbrott som rån, misshandel och våldtäkt i Värmlands län.
 
I de flesta andra län är det den så kallade residensstaden som har högst antal brott per 100 000 invånare, men så inte i Värmland. Karlstad hamnar först på tredje plats: efter Arvika och Sunne.
 
Per Ström är informationschef på polisen i Värmland och ger tre möjliga förklaringar till att det ser annorlunda ut i Värmland. En av dem stavas Arvikafestivalen.
– Men även närheten till Norge kan bidra. Det här är kommuner där trafiken över gränsen är stor och där folk kommer till festplatser och annat.
 
Den tredje anledningen kan vara att polisen i Karlstad de senaste åren gjort särskilda insatser för att stävja våld på allmän plats. Bland annat genom att ha fler poliser ute under helgkvällar – när de flesta våldsbrott begås.
– Det kan göra att mindre kommuner går om Karlstad i brottslighet.
 
Och det finns annat som talar för att insatserna spelar stor roll. Karlstad hamnar långt under andra kommuner i region Mitt och Aros-Gävle. Eskilstuna, Västerås, Gävle, Örebro, Uppsala, har alla högre våldsbrottsstatistik än Karlstad som återfinns först på plats 109 på rikslistan av län, kommuner och stadsdelar som är farligast att vistas i. Eskilstuna hamnar till exempel på plats 27.
 
Men känslan av hot och otrygghet är sällan samma sak som det faktiska antalet brott. Boende känner sig mer otrygga i höghusområden som Kronoparken än i centrala Karlstad, trots att fler våldsbrott begås centralt.
 
Forskning visar också att boende i flerfamiljshus över lag känner sig mer otrygga än de som bor i villa. Undantaget är rädslan för inbrott.
 
Lugnast i Värmlands län är Hammarö med 61 våldsbrott per 100 000 invånare. Och med de siffrorna placerar sig Hammarö även på listan över Sveriges 15 lugnaste kommuner. Endast 14 kommuner i Sverige har en lägre våldsbrottslighet än Hammarö.
 
I hela landet begicks 354 våldsbrott per 100 000 invånare 2010.
 
Här är hela listan över Värmlands län (siffrorna anger antal våldsbrott per 100 000 invånare):
Arvika                                   357
 
Sunne                                    347
 
Karlstad                               288
 
Filipstad                               238
 
Kristinehamn                     263
 
Forshaga                              247
 
Värmlands län                   245
 
Torsby                                  241
 
Årjäng                                   222
 
Eda                                         210
 
Storfors                               208
 
Säffle                                    179
 
Grums                                  132
 
Kil                                            95
 
Hagfors                                 88
 
Munkfors                             79
 
Hammarö                            61

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.