HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Åtal väckt mot Sölvesborgshems ordförande

Sölvesborg Sölvesborgshems ordförande Per-Olov Larsen åtalades i förra veckan för tjänstefel. Han är också misstänkt för grundlagsbrott.

Per-Olov Larsen (S) har vägrat att lämna ut allmänna handlingar till en journalist i samband med Sölvesborgshems rekrytering av ny vd i höstas. Dessutom underlät han att ange vart hans beslut skulle överklagas.

– Han är misstänkt för tjänstefel. Det är en av våra grundlagar, tryckfrihetsförordningen, och lever man inte upp till den så anser jag att det är synnerligen allvarligt. Därför vill jag få det prövat av domstol, sade vice chefsåklagare Anne Williamsson till Radio Blekinge.

Läs ocksåKvinna satt häktad – kompisen fortsatte festa i lägenhetenGrannarna stördes trots att kvinnan satt i häktet. På bilden ses en anställd låsa eller låsa upp en dörr till en cell.

Per-Olov Larsens advokat Björn Lindmar sade till Blekingemedierna att han är förvånad över åtalet och tycker att åklagaren inte beskrivit tillräckligt tydligt vad tjänstefelet består i. Han anser inte heller att det kan räknas som myndighetsutövning att inte lämna ut offentliga handlingar.

Det hela är hur som helst oerhört ovanligt, enligt Tidningsutgivarnas vd och chefsjurist Per Hultengård.

– Att kommunala tjänstemän och förtroendevalda av okunskap vägrar att lämna ut offentliga handlingar händer lite då och då. Men efter ett påpekande från JO ursäktar de sig snabbt och lovar att förbättra sina rutiner. Detta som hänt i Sölvesborg är helt extremt. Det verkar nästan som om personen
i fråga har agerat i ren trots, sade Per Hultengård till BLT.

Annons
Läs ocksåGranne hjälpte polisen med kartläggning – nu åtalas första svartuthyraren

Per-Olov Larsen har varit ytterst sparsam med kommentarer och kommer inte att lämna inte sina politiska uppdrag i väntan på domen. Trots att hans partikamrater i Sölvesborgs kommun nu börjat svikta i sitt förtroende för honom.

Sölvesborgsordförande delgiven misstanke om brott

Kommunstyrelsen behöver inte utreda styrelseordförande

Läs ocksåToppchefer på Balder åtalas för grova insiderbrott

Sölvesborgsordförande utreds av polis

Annons

JO kräver granskning av Sölvesborgshem

JO-kritik mot Sölvesborgshem

Läs också Släkting till dömd styckmördare åtalas för hot mot hyresvärd: ”Ni bråkar med jävligt fel familj” 15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.