Annons

Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor

Umeå Den 32-åriga mannen påstod att han hade en lägenhet att hyra ut. Sedan lurade han flera personer på deposition och förskottshyra. Nu åtalas han för flera fall av bedrägeri.
Meddelandekonversationer över misstänkt annonsbedrägeri där den tilltalade uppmanar målsägande att swisha pengar för hyra.
I meddelanden mellan den tilltalade och målsägande uppmanar den misstänkte mannen bostadssökande att swisha pengar för hyra och deposition.

Mannen som nu är misstänkt för bedrägeri annonserade ut att han hade en lägenhet att hyra ut i andra hand. När han fick kontakt med bostadssökande begärde mannen förskott för deposition och hyra, men mannen hade aldrig för avsikt att hyra ut sin bostad.

Enligt förundersökningsprotokollet har mannen genom denna metod lurat sex personer på sammanlagt 77 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I förhör medger den misstänkte mannen att han mottagit pengar utan att hyra ut någon bostad. Han säger att handlingarna var ett sätt att finansiera sitt spelmissbruk.

– Tanken var att spela för pengarna och vinna tillbaka pengar och ge tillbaka dem till dem, säger han i förhör.

På frågan vad han gjorde med pengar svarar mannen att han ”spelade bort dem”.

Annons
Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

Annonserade på Facebook

Bostaden annonserades i samtliga fall ut på Facebook. Den misstänkte 32-åringen använde i några av fallen en falsk profil som han skapat.

I meddelandekonversationer framgår att den misstänkte mannen skickar avtal om uthyrning av lägenhet i andra hand som han uppmanar målsägande att skriva på, samt swisha pengar för deposition och hyra.

32-åringen hade dock inte tillåtelse att hyra ut lägenheten. Kontrakten han skickat var därför inte giltiga.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

I ett av fallen bad en av de målsägande om kontaktuppgifter till hyresvärden i fastigheten. Den misstänkte mannen skapade då en falsk mejladress, gav den till målsägande och svarade i ett senare mejl att allt var i sin ordning.

Annons

En annan målsägande lyckades få kontakt med den faktiska hyresvärden över telefon, som då kunde berätta att han inte hade någon vetskap om att lägenheten skulle hyras ut och att han inte gett tillåtelse till detta.

32-åringen står nu åtalad för sex fall av bedrägeri. Samtliga ägde rum i augusti 2022.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hur annonsbedrägerier ökar, i synnerhet de som är kopplade till bostäder. Särskilt utsatta är studenter – en grupp som ofta är i desperat jakt på en bostad inför påbörjan av studier.

Läs också Skandalvärd döms för penningtvätt – tog emot Sandviks stålpengar Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.