Annons

Autistisk kvinna slipper vräkning

Mark Marks Bostads ville vräka den autistiska kvinnan eftersom hon ansågs störa sina grannar. Men nu får bolaget bakläxa av hyresnämnden - det blir ingen uppsägning.

Det var i maj förra året som kommunala Marks Bostads AB valde att säga upp kvinnan, som lider av en funktionsnedsättning och har flera diagnoser, bland annat autism.

Skälet till uppsägningen var att kvinnan skulle ha stört sina närmsta grannar genom att skrika, kasta saker och smälla i väggarna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kvinnans mamma fungerar som god man och hon har förklarat att dottern, på grund av sin funktionsnedsättning, kan bli högljudd, tappa saker och slänga igen dörrar. Kvinnan har också svårt att anpassa sig till nya miljöer och under perioder har den personliga assistans hon får inte fungerat tillräckligt bra. Det har medfört att hon varit ovanligt orolig under en övergångsperiod.

Annons

Men kvinnan har inte stört i den utsträckning som grannen och bostadsbolaget hävdar, menar mamman. Grannens vittnesmål stämmer inte överens med de personliga assistenternas dagboksanteckningar, som beskriver färre och mildare störningar. Vid ett tillfälle ska kvinnan till exempel ha slängt en blomkruka i golvet. Det ska enligt grannen ha låtit som om ”en atombomb slog ner”.

Med tiden ska kvinnan också ha anpassat sig bättre till lägenheten och situationen med de personliga assistenterna förbättrats.

Annons
Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

Den linjen väljer också hyresnämnden att gå på. I sitt beslut tar nämnden ingen hänsyn till de bakomliggande orsakerna – alltså kvinnans funktionsnedsättning. Man konstaterar helt enkelt att de störningar som bevisligen förekommer inte är så omfattande att det räcker för att säga upp kvinnan.

Läs också Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Sonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit upp Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.