HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Autistisk kvinna slipper vräkning

Mark Marks Bostads ville vräka den autistiska kvinnan eftersom hon ansågs störa sina grannar. Men nu får bolaget bakläxa av hyresnämnden - det blir ingen uppsägning.

Det var i maj förra året som kommunala Marks Bostads AB valde att säga upp kvinnan, som lider av en funktionsnedsättning och har flera diagnoser, bland annat autism.

Skälet till uppsägningen var att kvinnan skulle ha stört sina närmsta grannar genom att skrika, kasta saker och smälla i väggarna.

Läs ocksåGrillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktetRäddningstjänsten och en grill.

Kvinnans mamma fungerar som god man och hon har förklarat att dottern, på grund av sin funktionsnedsättning, kan bli högljudd, tappa saker och slänga igen dörrar. Kvinnan har också svårt att anpassa sig till nya miljöer och under perioder har den personliga assistans hon får inte fungerat tillräckligt bra. Det har medfört att hon varit ovanligt orolig under en övergångsperiod.

Annons

Men kvinnan har inte stört i den utsträckning som grannen och bostadsbolaget hävdar, menar mamman. Grannens vittnesmål stämmer inte överens med de personliga assistenternas dagboksanteckningar, som beskriver färre och mildare störningar. Vid ett tillfälle ska kvinnan till exempel ha slängt en blomkruka i golvet. Det ska enligt grannen ha låtit som om ”en atombomb slog ner”.

Med tiden ska kvinnan också ha anpassat sig bättre till lägenheten och situationen med de personliga assistenterna förbättrats.

Annons
Läs ocksåVärd skilde sig och ville ha lägenhet - sa upp hyresgäster

Den linjen väljer också hyresnämnden att gå på. I sitt beslut tar nämnden ingen hänsyn till de bakomliggande orsakerna – alltså kvinnans funktionsnedsättning. Man konstaterar helt enkelt att de störningar som bevisligen förekommer inte är så omfattande att det räcker för att säga upp kvinnan.

Läs också Kastade vattenballonger och sköt fyrverkerier från lägenheten – kan vräkas efter flera varningar Totalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronor Vidrig stank spreds i hyreshuset - utpekade grannen slängs ut: "Har inte orsakat lukten"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.