HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Avtal om postutdelning löser konflikt

Stockholm Posten och Fastighetsägarna Stockholm har kommit överens om brevlådorna. Å ena sidan tar fastighetsägaren sitt ansvar för brevbärarnas arbetsmiljö, å andra sidan blir reglerna generösare.

– Vi har gjort en tolkning av vad som är arbetsmiljöproblem. Nu är det upp till fastighetsägaren att välja en lösning i dialog med de boende, säger Ronny Bergens på Fastighetsägarna.

Enligt Postens tidigare beskrivning var så många som 8 procent av brevlådorna felaktiga. Många är för små, andra sitter för högt. Riktmärket är att inkastet ska vara minst 23 cm brett så att ett C4-kuvert går in. Det ska sitta som högst på en höjd av 150 cm. Posten ville ha bort allt över 125 cm. Överenskommelsen nu innebär att 160 cm i enskilda fastigheter är acceptabelt.

Läs ocksåPeter har varit utan post i en månad – värden vägrar flytta brevlådorPostnord delar inte ut posten. Peter bredvid sin brevlåda.

– Störst är problemet i sekelskiftsfastigheter. Det är betydligt lättare att göra ett brevinkast större än att flytta det, i en spegeldörr till exempel, säger Ronny Bergens och påpekar att i äldre fastigheter också är svårt att installera fastighetsboxar.

Nu blir det upp till Posten att visa på fördelarna med boxar, där större försändelser går in.

Hittills är det bara Fastighetsägarna Stockholm som kommit överens med Posten. Avtalet ska nu presenteras för andra fastighetsägare i Stockholm och övriga landet.

Läs ocksåVärdens bevis: fotograferad brevlåda
Läs också Krav på omedelbara åtgärder i Majorna Misstänkt mordbrand hos granne Ingen postlåda vid din dörr längre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.