Annons

Ingen postlåda vid din dörr längre

Västerbotten Det pågår en stilla kamp mellan Posten och flera fastighetsägare i Norr- och Västerbotten. Den handlar om postlådan vid din egen ytterdörr. Posten vill ha postlådesamlingar i bostadsområdena, men fastighetsägare är kritiska.

​För två år sedan kom Post- och telestyrelsens nya råd för postutdelning. Bland annat skulle fastighetsägare bli tvungna att bygga fastighetsboxar i trappuppgångarna innan 2011.

– För oss skulle det ha blivit en kostnad på sex miljoner. Vi tyckte inte att vi hade någon skyldighet att betala för detta, säger Hans Widmark på Skebo.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Regeringen ändrade tvånget och i dag sätts boxsystemet oftast upp i samband med annan om- och nybyggnation.

För hyreshus där hyresgästerna har egna ingångar gäller dock andra regler. Här ska postlådorna placeras i postlådesamlingar, vilket innebär att hyresgästen inte längre får lådan vid dörren.

– För oss är det här en oerhört viktig fråga av arbetsmiljöskäl. Jag tycker att vi har ett bra samarbete med fastighetsägare och att de flesta förstår oss, säger Pär Lindberg, regionchef för Posten.

Annons
Läs ocksåPeter har varit utan post i en månad – värden vägrar flytta brevlådorPostnord delar inte ut posten. Peter bredvid sin brevlåda.

– Man kan väl säga att vi inte är riktigt överens. Det är oklart vad de kan fordra av oss fastighetsägare, menar Nils-Erik Wallin, vd Lyckselebostäder.

– Vi kan bara vädja, lyfta fram argumenten och föra en ständig dialog, säger Pär Lindberg.

 

Läs ocksåVärdens bevis: fotograferad brevlåda

Annons

Så ser det ut i din kommun

  • Skellefteå. På Anderstorp byggs nu de två första postlådesamlingarna hos Skebo. Skebo tar på sig kostnaden när de ändå ska gräva i området.
  • Lycksele. Lyckselebostäder, Lybo, har uppvaktats vid ett flertal tillfällen av Posten. Lybo har två områden med radhus/parhus med postlådor vid dörrarna.
  • Malå. Malåbostadens fastigheter på Furugatan ska eventuellt få postlådesamlingar inom kort. Den hyresgäst som får längst till sin postlåda får gå cirka 80 meter för att hämta posten.
  • Luleå. Här är det blankt nej från Lulebo. VD Anders Sandberg säger att: ”Våra hyresgäster ska inte bekosta postens rationaliseringar”.
  • Jokkmokk, Gällivare och Piteå. Inga propåer från posten.
  •  

Fakta:  Postlådesamlingar


Hyreshus med fyra eller färre postlådor betraktas som villor. Här bör lådorna placeras vid tomtgränsen i en postlådesamling utmed brevbärarens färdväg. Gäller även hyreshus som det på bilden nedan.
Det är fastighetsägaren som får ta på sig kostnaden för bygget av postlådesamlingarna.
Om du är funktionshindrad eller fyllda 80 år kan du begära att posten lämnas vid din dörr som tidigare. För den funktionshindrade kan det företag som delar ut posten då kräva läkarintyg.

Läs också Krav på omedelbara åtgärder i Majorna Misstänkt mordbrand hos granne Klartecken till nya brevlådor på Jenny Linds väg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.