Annons

Backar om höjd tomthyra efter kritik

Stockholm Kritiker hävdade att höjda tomträttsavgälder hotar nyproduktionen av hyresrätter. Nu ändras förslaget så att tomthyran höjs i vissa områden och sänks i andra.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att remissinstanserna var kritiska till förslaget att höja tomträttsavgälden i Stockholm stad. Lagom till ärendet ska upp i kommunfullmäktige den 7 november har politikerna sänkt avgiften för nyproducerade lägenheter jämfört med det ursprungliga förslaget.

Jämfört med dagens tomträttsavgälder innebär det senaste förslaget som ska upp i fullmäktige att den som bygger nytt i ytterområdena betalar mindre i tomthyra än idag medan den som vill bygga i innerstaden i framtiden får betala lite mer än idag.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Jan Valeskog, (S), ordförande i Exploateringsnämnden, som klubbade igenom förslaget att höja tomträttsavgälden i våras, har tidigare sagt att förslaget ska ändras efter kritiken.

– Vi har sänkt avgälden vid nyproduktion från 4,5 procent i hyra till 4 procent. Det innebär att tomthyran sänks i flera områden och att höjningen blir lägre i andra områden, säger Jan Valeskog.

Annons

Som exempel var det nuvarande förslaget att dagens tomträttsavgäld i Tensta, Rinkeby och Husby som är på 56 kronor per kvadratmeter bostadsyta skulle sänkas till 33 kronor kvadratmeter. Enligt det nya förslaget ska den kostnaden sänkas ytterligare till 30 kronor per kvadratmeter.

Läs också”Släng förslaget med höjda tomträttsavgälder”

När det gäller innerstaden så föreslogs dagens tomträttsavgälden på Södermalm på 192,40 kronor per kvadratmeter höjas till 256 kronor per kvadratmeter för en nyproducerad lägenhet. Denna sänks i det nya förslaget till 204 kronor för bostäder som byggs under 2016 och 2017.

När det gäller befintliga lägenheter ligger förslaget fast, det innebär bland annat höjda tomträttsavgälder som motsvarar att kostnaden för en trea på 77 kvadratmeter i innerstaden ökar med 1 250 kronor medan kostnaden sänks med en hundralapp för motsvarande lägenhet i Tensta.

Annons

– Vi har däremot genomfört en förändring som innebär att höjningen fasas in på fem år i stället för tre år som var ursprungsförslaget, säger Jan Valeskog.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.