Annons

Bäddat för konflikt om hyrorna i Strömstad

Strömstad Strömstadsbyggen vill ha ett femårigt hyresavtal baserat på rikets resultat. I dag tog Hyresgästföreningen del av yrkandet på bolagets hemsida med förvåning.

Enligt Strömstadsbyggens hemsida har bolaget haft cirka 3,6 procent lägre hyresutveckling jämfört med snittet i riket de senaste sex åren. Bolaget vill därför ha ett femårigt avtal med en ökning av hyrorna som motsvarar snittet för riket plus 0,5 procent årligen. 

Hyresgästföreningens förhandlare Anja Schröder såg med förvåning yrkandet på hemsidan. 
– Formuleringen är ganska unik! Jag har aldrig sett ett yrkande där man bara jämför sig med andra bolag. Det är helt irrelevant, bolaget måste säga vad de grundar sitt yrkande på, säger hon.
– Strömstadsbyggen har absolut inga låga hyror på något sätt. I snitt ligger de på 925 kronor per kvadratmeter, det är bland det högsta i regionen, fortsätter hon. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen agerar inte på informationen på hemsidan utan väntar på ett formellt krav på hyreshöjning. 
– Vi ser fram emot ett riktigt, skriftligt yrkande, jag hoppas att de lagt det på posten, säger Anja Schröder.

Självklart, säger Strömstadsbyggens vd Göran Wallo. Utöver informationen på hemsidan har bolaget lagt till två förslag på förhandlingsdatum i brevet som postades i dag. 

Ett femårigt avtal med rikets höjningar som grund är ett minst sagt ovanligt yrkande. Hur tänkte man på Strömstadsbyggen?
– Så som förhandlingarna varit blir det konstigt. Vi yrkar något och får betydligt mindre. På det här sättet blir det tydligare för hyresgästerna hur utvecklingen blir och både Hyresgästföreningen och vi slipper lägga energi på förhandlingar, säger Göran Wallo.

Annons
Läs ocksåFyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

Normalt grundar man ju ett yrkande på kostnader för verksamheten?
– Det är ju det som är finessen. Det spelar ingen roll vad vi grundar våra yrkanden på, vi får ändå inte igenom det. Vi vill hitta en enklare modell, säger Göran Wallo.

Bolagets tanke är att rikssnittet ska stämmas av varje år i februari, när majoriteten av de kommunala bolagens hyror är klara. Sedan ska man lägga på ytterligare för uteblivna höjningar de senaste åren.
– Vi vill inte försöka kompensera oss direkt, utan lägger ut höjningen på flera år. Med ett femårigt avtal kan vi jobba mer långsiktigt, säger Wallo.

Hur tror du att yrkandet tas emot av Hyresgästföreningen?
– Allt nytt tas emot med misstänksamhet. Om man tittar på det så är det ganska enkelt. Vi behöver inte gå ut med ett jättekrav och sedan blir det något helt annat. Varför inte göra helt annorlunda?

Läs ocksåVann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst"Genom flexibla lösningar lyckas Strömstadsbyggen, där Tobias Kristiansson är vd, erbjuda sina hyresgäster möjlighet att ladda elbil. Strategin belönades med utmärkelsen Laddguldet 2023.

Strömstadsbyggens förslag till första förhandlingsdatum är 14 november.

Annons

Länktips: Läs mer om årets hyreskrav

Läs även: 
Hyresförhandlingar i Strömstad har strandat.
Hyrorna i Bohuslän i hamn

Läs också Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass Höjda hyror i Stenungsund och på Orust

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.