HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Både bra och dåligt förhandla på flera år

Örebro Hyresgästföreningens Emmeli Wulfstrand tycker inte att det är förlegat att förhandla hyror på årsbasis. I stället förordar hon en mellanväg.

Årliga hyresförhandlingar utesluter inte att man tittar på bolagets ekonomi ur ett längre perspektiv, kanske tre år framåt, apropå att de nuvarande formerna för hyresförhandlingar får kritik. Det tycker Emmeli Wulfstrand, teamledare i region Mitt, där man på flera håll jobbar på liknande sätt.

– Om man ser hur företaget har tänkt sig framtiden kan det bli helt andra diskussioner. Till exempel kanske ett bolag flaggar för hyreshöjningar, men har samtidigt inte planerat in för ökade underhållskostnader under de kommande åren.

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.

Att förhandla för flera år i taget har sina risker.

– Man låser sig, saker och ting kan ju hända under andra året som inte är bra för hyresgästerna eller för företaget.

Ser du några nackdelar med ettårsuppgörelser?
– Ja, som i år till exempel har förhandlingarna försenats vilket har resulterat i flera retroaktiva hyreshöjningar. Det drabbar ju hyresgästerna.

Läs också36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan
Läs också Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen Tvisten avgjord – så blir nya hyran i Övik Så påverkade pandemin medlemsantalet i Mellansverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.