HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Baklavageneralen bakar för Bäckby

Västerås Keihan hade en vecka kvar till det planerade värdetransportrånet. Då ringde telefonen och hans liv tog en ny vändning. På lördag tänker han slå världsrekord i baklavabakning, i samband med invigningen av nya Bäckby torg.
Foto: Privat/Pixabay
Keihan Darvishi bakade rekordmycket baklava med Bäckbybornas hjälp.

Hur ska världsrekordet slås?
– Alla som vill får ta med sig sitt bidrag till Bäckby torg på lördag. Hahrska gymnasiet har byggt en bakform på 63 kvadratmeter, en kranbil ska lyfta den. Sedan ska baklavan säljas på plats. Målet är att få in 57 000 kronor som skänks från Bäckby till världen via Musikhjälpen.
På Bäckby är det en liten skara som förstör för andra. Jag vill flytta fokus från det dåliga till något som är roligt, och lite knäppt.

Världsrekordet var hotat ett tag …?
– Ja, vi hade bakat hela helgen och lagt in 150-160 kilo baklava i en firmabil. Sedan tog en anställd bilen av misstag och välte omkull all baklava. Men nu har det löst sig för vi har tagit hjälp av ett bageri.

Läs ocksåMimers hyror klara efter strandning

Hur kom på du idén?
– Jag var hos en mäklare som nyss hade sett filmen Tårtgeneralen, och sa att jag var som Baklavageneralen. Jag tänkte vad menar han, och gick hem och såg filmen. Då kom jag på att jag vill slå ett nytt världsrekord, fast i baklavabakning. Det finns redan ett världsrekord, på 513 kilo. Vi ska baka 700 kilo!

Är du baklavaexpert nu?
– Haha, jag ska inte ljuga för dig. Jag hade bakat baklava kanske vid sex tillfällen innan. Jag är så långt ifrån en expert man kan komma. Men nu vet jag i alla fall hur de ska smaka även om jag inte är lika duktig på att baka.

Keihan Darvishi tänker med Bäckbybornas hjälp slå världsrekord i baklavabakning på lördag.

Vad betyder Bäckby för dig?
– Jag bor, har företag och är delvis uppvuxen på Bäckby. Här finns 103 olika nationaliteter, det säger en hel del. Folk glömmer bort hur stort det är att här finns det hyresrätter, bostadsrätter, parhus och villor. Det är inte många områden som har allt det där. Nu ska vi få ett helt nytt centrum på tre år. Det tycker jag ska firas med lite socker!

Det var nära att gå snett för dig när du var yngre, berätta!
– Efter studenten hamnade jag utanför arbetsmarknaden, jag hade inga kontakter. Jag kom i dåligt sällskap och det gick så långt att jag planerade ett värdetransportrån. Det var en vecka kvar till rånet när telefonen ringde och jag blev erbjuden ett jobb. Det var den bästa dagen i mitt liv, det förändrade mitt mindset, allt. Det blev inget rån och jag hamnade inte i belastningsregistret. Nu är jag entreprenör och har köpt ett hus åt mina föräldrar, en dröm jag haft sedan jag var liten.
Det är på grund av min bakgrund som jag är så engagerad i sociala projekt. Jag dömer ingen och har en större förståelse för dem som hamnar snett.

Bäckby torg förnyas under en treårsperiod. På lördag invigs etapp 1 av Gröna stråket och aktivitetsparken.

Du undervisar gratis i körkortsteori för Bäckbybor?
– Jag och Hussein Hassan ville underlätta för alla dem som söker jobb men som inte har något körkort. Vi erbjuder gratis körkortsteori på Folkhögskolan i Bäckby och är inne på fjärde veckan nu. Eftersom det är ideellt och vi jobbar heltid är det en gång i veckan, på helgen.

Vad är nästa projekt?
– Det är en rekryteringsmässa för företag som jag är med och arrangerar på Bäckby i februari.

Läs ocksåBostadspolitik tema för kongress i Västerås
Fakta: Keihan Darvishi

Namn: Keihan Darvishi
Ålder: 27
Bor: I hus på Bäckby.
Familj: Flickvän, ska gifta sig nästa år.
Gör: Driver städfirman Proffas med Attila Farkas.

Läs också Hyresgäster rättslösa vid brand Många strandningar i region Aros-Gävle Strandade hyresförhandlingar med Hallstahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.