Annons

Bara en invandrad nominerad

Gävleborg Ingen av de nominerade till regionstyrelsen i Aros-Gävle har ickesvensk bakgrund. Av de 13 ledamöter Aros-Gävle nominerar till förbundsstämman är en invandrad.

Hem & Hyra har tittat på nomineringarna till regionstyrelsen och förbundsstämman och sammansättningen av de största föreningarnas styrelser i Aros-Gävle och kan konstatera att bara en person av de förtroendevalda är född utanför Sverige.

Den nya regionstyrelsen väljs på lördag och kommer med all sannolikhet att bestå av fem män och fyra kvinnor. Alla med helsvensk bakgrund.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De som föreslås att väljas som representanter för Aros-Gävle på förbundsstämman i juni är sju män och sex kvinnor. En av de sex är Ulla-Maja Moilanen, född i Finland. Hon är också den enda med utländsk bakgrund i de största föreningarnas styrelser i Gävle, Västerås och Uppsala.

Annons

– För min egen del känns det roligt att bli vald och nominerad men det är samtidigt skrämmande att jag är ensam med annan bakgrund än den svenska. Det finns ju fler än jag som borde få komma fram, säger Ulla-Maja Moilanen, ordförande i Gävleföreningen och nominerad att åka på sin andra förbundsstämma.

Ulla-Maja Moilanen, som kom till Sverige från Finland när hon var barn, tror att många invandrade har svårt att få tiden att räcka till, det gäller särskilt kvinnorna som har barn och familj både här och i det gamla hemlandet att ta hand om.

Annons
Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

– Många är inte heller vana vid våra mötesformer, att det ska skrivas protokoll och att det gäller att komma ihåg vad man vill säga tills det blir ens tur att tala. Kanske skulle det finnas en annan slags möten där man inte behöver känna sig som en utböling, säger Ulla-Maja Moilanen.

Läs också Jordskredsseger för ny västsvensk hyresgästbas Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster Här slipper hyresgästerna hyreshöjning 2021 Många hyror fortfarande inte klara i regionen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.