HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barn och föräldrar får sommarminnen vid Vänern

Vänersborg Disco, vattenkrig, kanotfärder, men framför allt sol, bad och att träffa kompisar. ”Sommarläger på Solgården är toppen.” Det säger Rayan Dahir och drar med sig sina nya kompisar ut i vattnet.

 

Hyresgästföreningens kursgård Solgården på Vänersnäs, strax utanför Vänersborg, är rena paradiset när solen skiner och det är varmt. Det är här Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg tillsammans med bostadsbolagen arrangerar sommarläger för andra året i rad. I år kommer lägerdeltagarna från Falköping, Troll­hät­tan, Gull­spång, Vä­ners­borg, Bo­rås och Ma­rie­stad. Dessutom blir det en lägervecka då Jönköpingsbostadsbolaget Vätterhem från vår grannregion Sydost skickar familjer samt en vecka då medlemmar i Hyresgästföreningen, oavsett bostadsbolag, får vara med. Det gör totalt sju lägerveckor.

Läs ocksåSorg får Karins penna att glöda

I år har man valt att ha verksamhet både för barn och föräldrar. Shakila Muhammet Osman och Sharifo Ahmed ser sina barn springa ner mot vattnet, men de sitter lugnt kvar en stund till.

– Det är så skönt att veta att de har bra ledare, säger Shakila, som är här med dottern Nehal.

Shakila fick höra som sommarlägret, men hon trodde att det bara var för barnen och hon ville inte låta dottern åka ensam. Men när det kom fram att det var för både barn och föräldrar tyckte hon det var fantastiskt att få tillbringa en semestervecka vid Vänerns strand. Både hon och nyfunna väninnan Sharifo har badat en hel del. Båda har som mål att lära sig simma.

Läs ocksåRoligare dela på vardag och fest
Sharifo Ahmed tränar på att simma. ”Det var lite kallt i början, men nu är det skönt”, säger hon och kämpar på i vattnet.

– Men det är svårt, säger Sharifo.

Barnen jublar och alla säger att de stortrivs. De har kul hela tiden och ledarna är bra, tycker de. Och mammorna håller med och säger att det bara är ett enda fel: det är för kort med en vecka.

– Jag hade gärna stannat en vecka till, säger Shakila. Det är inte så lätt för oss som är nya i Sverige att veta vad man gör på sommaren, var man ska åka för att bada.

Läs ocksåFrån trist rest till klimatsmart rätt

Varje dag på lägret startar med lägerråd med barnen. Då träffas ledarna och alla barnen runt bordet. En ordförande utses och till skillnad mot de flesta andra möten räcker alla upp handen och vill var ordförande och sekreterare. Det blir lottdragning och den här dagen är det Rayan Dahir som får ta sig an ordförandeklubban och Ruweydo Ahmed sköter sekreterarsysslan. Rådet tar upp vad som är bra och dåligt, eventuella brott mot de regler som gäller och sedan pratar man om vad dagen ska innehålla. Idag blir det båt och kanot och massor av bad innan det är dags för disco och skattjakt på kvällen. Det är sista kvällen tillsammans för det här gänget för den här gången.

– Jag kommer gärna tillbaka nästa år säger, Shakila och Sharifo håller med. Men de båda kommer att hålla kontakten även hemma i Borås. Två nyfunna vänner som knutit vänskapsband här på Solgården.

Nästa vecka kommer att nytt gäng barn och föräldrar.

Läs också När poesin lyfte taket i Växjö Därför kan din personliga parkering snart vara historia

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.