HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Prioriterade tandläkarräkning- barn utan bostad

Göteborg Vid nyår tvingas en flicka i yngre tonåren lämna sitt hem i västra Göteborg. Orsaken är att föräldrarna notoriskt har varit sena med hyran. Att vädja till FN:s barnkonvention hjälpte inte.
Foto: Pixabay
Barnens rättigheter väger tungt, men de sena hyresinbetalningarna blev till slut alltför många. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.

Familjens bostad i västra Göteborg har hängt löst en längre tid. Det är pappan som har stått på kontraktet för trerumslägenheten. Men redan hösten 2016 blev pappan uppsagd. Då hade han upprepade gånger missat att betala hyran i tid.

I våras skulle familjen ha flyttat ut. Men mamman tog strid för familjens hem, och begärde att kontraktet skulle skrivas över på henne. Hon hävdade att hon inte hade vetat om att hyresinbetalningarna hade skötts så dåligt, och att det skulle bli ändring på det nu.

Läs ocksåKrävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronorBilden är ett montage av två bilder. Bilderna visar kossor och en hand med pengar. Mannen krävdes på en stor hyresskuld, kan istället få tillbaks en miljon kronor.

Framför allt vädjade hon om hänsyn till sin dotter, som är i yngre tonåren och som bor med föräldrarna. Om de förlorade familjens hem skulle det få ”katastrofala följder” för flickan.

Men när ärendet togs upp i hyresnämnden några månader senare visade det sig att hyrorna fortfarande betalades fläckvis, och på tok för sent. Detta trots att båda föräldrarna har fasta jobb.

Annons

Hyresnämnden konstaterar också att mamman under perioden har prioriterat en tandläkarbehandling utomlands för 50 000 kronor. Därför såg hyresnämnden ingen annan råd än att godkänna hyresvärdens uppsägning.

Läs ocksåKronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

Mamman valde att överklaga till hovrätten. Där framhöll hon att hushållets ekonomi numera är bättre, att hon sedan i somras har övertagit ansvaret för hyresinbetalningarna och att det är svårt att bryta dåliga vanor.

Familjen har ingenstans att ta vägen, de blir bostadslösa. Mamman ber därför hovrätten att ta hänsyn till FN:s barnkonvention och Europakonventionens bestämmelser om rätt till skydd för privat- och familjeliv.

Annons

Men hovrätten anser inte att tilläggen gör någon skillnad i sakfrågan. Barns rätt till skydd väger i detta fall inte tyngre än hyreslagen, anser domstolen. Därmed måste familjen flytta ut vid nyår.

Läs ocksåHyresgäst misshandlade grannar – men hyresskulden fick honom vräkt
Fakta: Så säger lagen
  • Den som är gift och sammanboende med en hyresgäst har rätt att överta hyresrätten och få hyresavtalet förlängt om hyresvärden skäligen kan nöja sig med personen i fråga som hyresgäst.
  • Normalt ska hyran betalas senast sista vardagen före varje kalendermånads början.
  • Om hyresgästen dröjer med att betala hyran mer än en vecka efter förfallodagen har hyresvärden rätt att säga upp kontraktet.

Källa: Jordabalkens 12 kapitel

Läs också Mamman avled – då svarade hyresvärden med att kasta ut hennes 14-årige son Hyresråd skickade knivbild till exsambo för att få in hyresskuld: "Jag ville markera"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.