Annons

Prioriterade tandläkarräkning- barn utan bostad

Göteborg Vid nyår tvingas en flicka i yngre tonåren lämna sitt hem i västra Göteborg. Orsaken är att föräldrarna notoriskt har varit sena med hyran. Att vädja till FN:s barnkonvention hjälpte inte.
Foto: Pixabay
Barnens rättigheter väger tungt, men de sena hyresinbetalningarna blev till slut alltför många. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.

Familjens bostad i västra Göteborg har hängt löst en längre tid. Det är pappan som har stått på kontraktet för trerumslägenheten. Men redan hösten 2016 blev pappan uppsagd. Då hade han upprepade gånger missat att betala hyran i tid.

I våras skulle familjen ha flyttat ut. Men mamman tog strid för familjens hem, och begärde att kontraktet skulle skrivas över på henne. Hon hävdade att hon inte hade vetat om att hyresinbetalningarna hade skötts så dåligt, och att det skulle bli ändring på det nu.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Framför allt vädjade hon om hänsyn till sin dotter, som är i yngre tonåren och som bor med föräldrarna. Om de förlorade familjens hem skulle det få ”katastrofala följder” för flickan.

Men när ärendet togs upp i hyresnämnden några månader senare visade det sig att hyrorna fortfarande betalades fläckvis, och på tok för sent. Detta trots att båda föräldrarna har fasta jobb.

Annons

Hyresnämnden konstaterar också att mamman under perioden har prioriterat en tandläkarbehandling utomlands för 50 000 kronor. Därför såg hyresnämnden ingen annan råd än att godkänna hyresvärdens uppsägning.

Läs ocksåVräkt efter socialens hyresmiss – kommunen anmälde sig själv för allvarliga bristerSocialtjänsten vräkte den unga hyresgästen på grund av omfattande hyresskulder. Men skulderna hade uppstått för att socialen inte stöttat hyresgästen så som man hade lovat.

Mamman valde att överklaga till hovrätten. Där framhöll hon att hushållets ekonomi numera är bättre, att hon sedan i somras har övertagit ansvaret för hyresinbetalningarna och att det är svårt att bryta dåliga vanor.

Familjen har ingenstans att ta vägen, de blir bostadslösa. Mamman ber därför hovrätten att ta hänsyn till FN:s barnkonvention och Europakonventionens bestämmelser om rätt till skydd för privat- och familjeliv.

Annons

Men hovrätten anser inte att tilläggen gör någon skillnad i sakfrågan. Barns rätt till skydd väger i detta fall inte tyngre än hyreslagen, anser domstolen. Därmed måste familjen flytta ut vid nyår.

Läs ocksåSläkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock"På bilden ser man en rollator som står mitt på golvet i ett rum. I bakgrunden syns bland annat en soffa och ett fönster. En svart silhuett föreställande en kvinna är inflikad i bilden.
Fakta: Så säger lagen
  • Den som är gift och sammanboende med en hyresgäst har rätt att överta hyresrätten och få hyresavtalet förlängt om hyresvärden skäligen kan nöja sig med personen i fråga som hyresgäst.
  • Normalt ska hyran betalas senast sista vardagen före varje kalendermånads början.
  • Om hyresgästen dröjer med att betala hyran mer än en vecka efter förfallodagen har hyresvärden rätt att säga upp kontraktet.

Källa: Jordabalkens 12 kapitel

Läs också Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor Kronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.