HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Prioriterade tandläkarräkning- barn utan bostad

Göteborg Vid nyår tvingas en flicka i yngre tonåren lämna sitt hem i västra Göteborg. Orsaken är att föräldrarna notoriskt har varit sena med hyran. Att vädja till FN:s barnkonvention hjälpte inte.
Foto: Pixabay
Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.

Familjens bostad i västra Göteborg har hängt löst en längre tid. Det är pappan som har stått på kontraktet för trerumslägenheten. Men redan hösten 2016 blev pappan uppsagd. Då hade han upprepade gånger missat att betala hyran i tid.

I våras skulle familjen ha flyttat ut. Men mamman tog strid för familjens hem, och begärde att kontraktet skulle skrivas över på henne. Hon hävdade att hon inte hade vetat om att hyresinbetalningarna hade skötts så dåligt, och att det skulle bli ändring på det nu.

Läs ocksåRädda barnen och Hyresgästföreningen: "Inget barn ska vräkas"

Framför allt vädjade hon om hänsyn till sin dotter, som är i yngre tonåren och som bor med föräldrarna. Om de förlorade familjens hem skulle det få ”katastrofala följder” för flickan.

Men när ärendet togs upp i hyresnämnden några månader senare visade det sig att hyrorna fortfarande betalades fläckvis, och på tok för sent. Detta trots att båda föräldrarna har fasta jobb.

Hyresnämnden konstaterar också att mamman under perioden har prioriterat en tandläkarbehandling utomlands för 50 000 kronor. Därför såg hyresnämnden ingen annan råd än att godkänna hyresvärdens uppsägning.

Läs ocksåIngela var på väg att bli hemlös men räddades av värden

Mamman valde att överklaga till hovrätten. Där framhöll hon att hushållets ekonomi numera är bättre, att hon sedan i somras har övertagit ansvaret för hyresinbetalningarna och att det är svårt att bryta dåliga vanor.

Familjen har ingenstans att ta vägen, de blir bostadslösa. Mamman ber därför hovrätten att ta hänsyn till FN:s barnkonvention och Europakonventionens bestämmelser om rätt till skydd för privat- och familjeliv.

Men hovrätten anser inte att tilläggen gör någon skillnad i sakfrågan. Barns rätt till skydd väger i detta fall inte tyngre än hyreslagen, anser domstolen. Därmed måste familjen flytta ut vid nyår.

Läs ocksåBarnvräkningar: "Vem som helst kan drabbas"Patrik Landin, Hyresgästföreningen Norrland, menar att barnvräkningar är ett strukturellt problem.
Fakta: Så säger lagen
  • Den som är gift och sammanboende med en hyresgäst har rätt att överta hyresrätten och få hyresavtalet förlängt om hyresvärden skäligen kan nöja sig med personen i fråga som hyresgäst.
  • Normalt ska hyran betalas senast sista vardagen före varje kalendermånads början.
  • Om hyresgästen dröjer med att betala hyran mer än en vecka efter förfallodagen har hyresvärden rätt att säga upp kontraktet.

Källa: Jordabalkens 12 kapitel

Läs också 55 000 kronor i hyresskuld – nu åker hyresgästen ut Sen hyra är värre än knarkodling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.