Annons

Barnens kriminalitet inte skäl för uppsägning

Malmö Barnen i tre familjer på Herrgården satte skräck i både grannar och hyresvärd genom bland annat skadegörelse och vapeninnehav. Men familjerna får bo kvar, enligt hovrätten.

En 16-åring, en 18-åring och en 27-åring skapade oro i bostadsområdet. Den yngste har dömts för att ha förvarat vapen och narkotika i familjens lägenhet, den äldsta har fångats när han försökt anlägga en brand i hyresvärdens kontor. Från en tredje lägenhet har det förekommit störningar. Hyresvärden tröttnade till slut och sade upp de tre familjerna. När fallen prövades i hyresnämnden i våras fick hyresvärden rätt – de tre familjerna skulle flytta.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresnämnden menade att hyresgästerna hade ”åsidosatt sina skyldigheter i så hög grad att hyresavtalet inte skäligen bör förlängas”. Även om det handlade om barn i familjerna och inte kontraktsinnehavarna som har misskött sig menade hyresnämnden att ”envar hyresgäst alltså haft ett hyresrättsligt tillsynsansvar för sin son”.

Men i ett beslut från hovrätten får nu två av tre familjer bo kvar – trots kriminaliteten. Den tredje familjen tvingas flytta på grund av obetalda hyror. 

Annons

Hyresgästerna valde att överklaga hyresnämndens beslut med hjälp av en advokat. Trots att de är medlemmar i Hyresgästföreningen vägrades de hjälp därifrån. 

Läs ocksåGrannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”Foto på Marie Larsson, med en av sina hundar (Australian shepard) bredvid sig, och en som sticker ut nosen genom gallret i den öppna bakluckan på en röd bil. Marie har axellångt ljust/vitt hår, glasögon, grönmönstrad topp, svart jacka och svarta byxor. Hon gestikulerar åt vänster i bild med ett finger. i bakgrunden syns parkeringen och ett ljusgult fyravåningshus med putsad fasad.

– Jag vill inte gå på exakta detaljer men det handlar om så pass grova störningar i området att vi av hänsyn till grannar och övriga medlemmar har tagit det här ovanliga beslutet, sade då Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Malmö.

Läs mer:

Annons

Tre familjer tvingas flytta

Läs ocksåFamilj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synadeMänniskor passerar en MKB-skylt.

Familjerna överklagar vräkning

Läs också Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.