Annons

Bättre stöd vid uppdrag i hyresnämnden

Halland Ett av Göteborgsregionens fyra förslag vann gehör på årets förbundsstämma. Framöver ska hyresgästernas företrädare i hyresnämnden få chans till bättre utbyte och utbildning.

Inför Hyresgästföreningens förbundsstämma i juni hade medlemmar i region västra Sverige levererat fyra motioner.

Ett av förslagen lyfte behovet av bättre stöd till de ledamöter i hyresnämnden som nominerats av Hyresgästföreningen. Förbundsstämman höll med om att dessa personer årligen behöver träffas och utbyta erfarenheter och kunskap. Hyresgästföreningen ska därför erbjuda det framöver.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Däremot avvisade stämman idén om ekonomiskt stöd till ledamöterna eftersom det skulle kunna äventyra deras obundna roll. Att ersättningen från Domstolsverket är sämre än den för tingsrättens nämndemän får man försöka komma åt på andra sätt, enligt stämmans beslut.

Annons

Regionens övriga tre förslag möttes av kalla handen. Det blir ingen ny arbetsgrupp för att ta fram förslag om stärkt inflytande för hyresgäster vid renoveringar, eftersom en sådan strategi redan finns. Husombud får även i fortsättningen finna sig i att jobba ideellt eftersom just ideellt engagemang anses vara utgångspunkten i en folkrörelse, och suspension av förtroendevalda sker framöver enligt de uppdaterade stadgar som börjar gälla från och med augusti.

Region västra Sverige har även i fortsättningen två representanter i förbundsstyrelsen, som är Hyresgästföreningens högsta verkställande organ. Pia Fridström, i dag vice ordförande i Hyresgästföreningen Centrum Göteborg, valdes in som ny ledamot på två år. Hon ersätter göteborgaren Martina Enghardt som petades efter två år i förbundsstyrelsen.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Bengt Svensson från Göteborg, som även är regionordförande, valdes om som ledamot för samma tidsperiod.

Annons

Läs mer om motionerna från region västra Sverige här.

Fakta: Ledamöter i hyresnämnden

Hyresnämnden är formellt en del av tingsrätten och avgör tvister på bostadsmarknaden.
Nämnden består av ett hyresråd med juridisk utbildning samt två ledamöter.
Ledamöterna nomineras av bostadsmarknadens parter, bland annat Hyresgästföreningen, och förordnas av Domstolsverket.
Ersättningen är 650 kronor per sammanträde, lägre än för nämndemän i tingsrätten. Hyresnämndens ledamöter får heller ingen ersättning för förlorad arbetsinkomst som nämndemännen får.

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.