Annons

Berit har bott 50 år i samma lägenhet – i år kan hon tvingas flytta

Helsingborg Berit Karlsson har bott på samma adress sedan 1969. Nu ska hennes hus antagligen renoveras eller rivas. För första gången på 50 år vet Berit inte var hon ska bo.
Foto: Gry Ellebjerg
I dag är det exakt 50 år sedan Berit Karlsson kom med flyttlasset från Örebro och flyttade in till fyran på Drottninghög i Helsingborg.

Den 1 februari 1969 sätter Berit Karlsson nyckeln i dörren till lägenheten för första gången. Hon och hennes make bodde i Örebro när de tackade ja till lägenheten. De hade bara sett skisser på en ritning. Hon visste inte vad ett miljonprogramshus var för något än mindre var bostadsområdet Drottninghög låg.

Med sin elvamånadsdotter i famnen går Berit runt i rum efter rum. Det första som slår henne är att köksfönstret sitter högt upp och att det inte har någon fönsterkarm. Hon noterar att det finns ett fönster mellan vardagsrummet och köket. Det tycker hon är konstigt samtidigt som hon ser att det ger ett bra ljusflöde. Lägenheten består av fyra rum och kök på knappt 80 kvadrat. Månadshyran är cirka 450 kronor.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Innan miljonprogramshusen byggdes låg det en äppelodling i området. Några fåtal äppelträd bevarades men Berits innergård är långt ifrån idyllisk och består mest av en tjock lervälling. Det hejdar inte henne från att gå ut och gå med barnvagnen. Hon går 15 000 steg om dagen i området. Ibland går hon ända ner till stan och tar bussen hem. De två första månaderna ser hon knappt en själ. Det är först när våren kommer som grannarna samlas runt lekplatsen. 1973 föder Berit sin andra dotter.

När familjen Karlssons flickor växer upp finns det alltid barn att leka med. Är det tråkigt väder är det bara att knacka på hos grannen. I området finns det många vuxna hemma. Speciellt dagmammor som passar andras barn mot betalning. Hemma hos Berit Karlsson står hennes döttrar på varsin sida om glasväggen mellan köket och vardagsrummet. De trycker sina munnar mot glaset. Varje dag torkar Berit tålmodigt bort fläckarna från döttrarnas pussar.

Grannarna som flyttat in samtidigt som Berit börjar lämna området. Men Berit stannar kvar mycket på grund av barnen. De flesta i området är barnfamiljer och nästan alla vuxna är under 30 år. Med undantag för några finnar och jugoslaver är majoriteten etniska svenskar. När första kullen barn börjar i skolan uppstår ett hårt tryck. Lokalerna räcker inte till och skolorna vänder ut och in på utrymmena för att alla ska få plats. Barnen växer upp och blir tonåringar. Grannarna börjar klaga på stökiga ungdomsgäng. 1991 byggs ett friluftsbad som blir en samlingspunkt för ungdomarna. På sommarnätterna klättar de över staketet och badar

Annons
Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Tiden går och både området och Berit Karlssons liv förändras. Hyresgästerna kommer nu från hela världen och har alla åldrar från noll till 100 år. Berit Karlsson blir ordförande i en de lokala hyresgästföreningarna i området. Varje gård förses med sittgrupper och grillar. Husgårdarna har markerats med olika färger för att motverka att alla husen ser likadana ut och lekplatserna har förbättrats.

Berit Karlssons två döttrar flyttar hemifrån. Samtidigt ser hon hur allt fler av dem som en gång växte upp i området återvänder med sina familjer. Hennes man blir sjuk och avlider. Hyran har höjts med i snitt 110 kronor per år och är nu uppe i cirka 5 500 kronor.

Läs ocksåHissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarnaMannen tryckte på alla hissknappar. OBS! Bilden är inte från tillfället.

På Drottninghög renoveras många av miljonprogramshusen och det byggs även nytt. Berit har ännu inte fått besked om vad som kommer att hända med sitt hus. Hon verkar dock ta det hela med ro och häller upp morgonen första kopp kaffe.

– Det har varit lite synd om Drottninghög. Vi fick tidigt ett dåligt rykte. Vi kallades betongsghetto. Jag vet att det händer tråkigheter. Det har varit mord, stölder och överfall. Det vet jag men det händer i andra området med. Personligen har jag aldrig sett något hemskt här och jag har nattvandrat i många år. Jag tycker att detta är Helsingborgshem vackraste område. På våren är här så mycket körsbärsträd. Här är så grönt.

Annons

Trivs du här?
– Ja, det gör jag. Jag tillbringar mycket tid på min odlingslott, så mycket tid att barnen börjat fråga om jag bor där. Men jag bor och lever på Drottninghög. Jag är ju väldigt engagerad här. Jag bjuder inte hem grannar men går jag ut så träffar jag alltid någon jag kan prata med. Många säger det med Drottninghög att det är så fantastiskt för här pratar man med varandra. Jag säger hej och vinkar till de flesta jag går förbi.

Vad har engagemanget i Hyresgästföreningen betytt för dig?
– När min man var sjuk bestämde jag mig för att fortsätta med föreningslivet. Det var vissa som kritiserade mig för det. Varför jag gick jag på möten när min man låg hemma och var sjuk. Men han hade all hjälp han behövde. När jag väl kom hem hade jag något att berätta. Det piggade upp både honom och mig. Det gjorde att jag orkade finnas där för honom. Han var sjuk i fyra år. När han dog hade jag mina vänner. Jag hade föreningslivet och mina grannar som brydde sig om mig. Genom åren har jag påverkat mycket i området och jag har fått nya fina vänner.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Nu måste jag invänta vad som händer med mitt hus. Jag tror inte att huset kommer att rivas. Jag är snart 77 år. Jag kanske ska bo på bottenplan. Jag har inga problem att gå i trappor men många av mina vänner har det. Jag bor kanske lite stort för en person men jag känner mig trygg här. Jag tror att jag har växt ihop med området.

Läs också Tiptapp-förarna vittnar – tvingas flytta pianon utan hiss: "Jobbar 18-timmarsdagar" Tiptappande kändisar efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ögonöppnare”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.