Annons

Bert Karlsson: De har gjort sjukt många fel

Nyheter Dagens tillfälliga asylmottagningar i tält och gymnastiksalar måste på sikt ersättas av fler permanenta bostäder. Hem & Hyra frågade olika experter och tyckare hur det ska gå till.

Bert Karlsson, Sveriges största entreprenör inom flyktingboenden:

Mindre anhöriginvandring och rejäla ändringar i plan- och bygglagen. Det är vägen ur bostadskrisen för flyktingar, menar Bert Karlsson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Han är förbannad över hur landets politiker hanterat asylfrågan.

Först och främst måste byggreglerna ändras, så att det går att skapa fler tillfälliga hem utan höga tekniska krav. Därtill måste staten öka pressen på kommunerna – och begränsa möjligheten att överklaga byggprojekt.

– Det är så sjukt. Alla kommuner gör allt de kan för att inte behöva ta emot folk. Och de gör det med hjälp av plan- och bygglagen. Det kommer aldrig att byggas i det här landet så länge kommunerna har självbestämmande.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Som morot ska kommunerna få en statlig kompensation i nivå med sina ansträngningar.

Nästa stora problem är enligt Bert Karlsson anhöriginvandringen, som följer i spåren av den stora ökningen ensamkommande barn.

– Utan anhöriginvandringen hade den här situationen gått att hantera. Jag varnade regeringen för två år sedan, men det var ingen djävel som lyssnade. Man har gjort så sjukt många fel.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Tills vidare måste anhöriginvandringen stoppas helt och hållet, anser Bert Karlsson.

Annons

Några dagar senare föreslår regeringen bland annat att anhöriginvandringen ska begränsas. 

Roger Andersson, professor i kulturgeografi på IBF:

– Hyreshusområdena har redan en stor andel migranter. Dessa kan inte husera så många fler, trångboddheten är redan nu omfattande. Nya lösningar måste till och det blir sannolikt en kombination av inflyttning till andra områden och nya lösningar i temporära hus. 

Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen:

– Det finns ingen quick fix. Vi behöver temporära boenden men lika viktigt är det att planera bostäder i ett längre perspektiv, utifrån det samhälle vi vill ha. Viktigaste verktyget kommer att vara allmännyttan, och att kommunerna ser till att bygga i stället för att föra över pengar från bolagen.

Per-Arne Andersson, avdelningschef SKL:

– Vi föreslår akuta regelförändringar för att ge snabbare asylhantering och möjlighet att bygga tillfälliga bostäder med färre tekniska krav. Risken finns att vi får en andra klassens boende, men det råder undantagstillstånd och då får vi sänka kvalitetskraven ett tag. En ny lagstiftning som förväntas tas i bruk nästa år kommer att tvinga kommuner att ta emot flyktingar. Man ska inte längre kunna säga ”vi har inga bostäder”.

Micael Nilsson, expert, Boverket:

– Staten måste snabbt initiera en ny modell som premierar byggande för inkomstsvaga grupper. Man kan kalla det ”social housing” om man vill. Boverket har alltid förut hävdat att vi ska bygga för alla, men nu måste vi nog frångå den principen.
– Kommunerna har ju ansvar för bostadsförsörjningen, men om de inte ser till att det byggs tillräckligt är staten den enda som kan ta ledningen. Det måste till många bostäder och de måste vara till för människor med låga inkomster. Marknaden verkar inte tillgodose det behovet.
– Priset vi får betala är annars att man tappar kontrollen över vissa områden. Det finns risk för upplopp och annat. Och de som kommer hit hamnar i mycket konstiga bostadslösningar under väldigt lång tid i väldigt utsatta områden. Det riskerar att permanenta social och ekonomisk utestängning.

Annons

Boverket har också föreslagit bland annat begränsad rätt till egen bosättning, tillfälliga modulbostäder i tillväxtområden samt aktiv bostadsförmedling med behovsprövning. Läs mer om det här.

Håkan Lind, kommunikatör, Sveriges byggindustrier: 

– Öka rörligheten på bostadsmarknaden, underlätta för kapitalsvaga hushåll och skapa långsiktiga spelregler. Det är även brist på handläggare.

Mehmet Kaplan (MP), bostadsminister:

 – Det behövs gemensamma satsningar. Samtidigt måste kommunerna växla upp. Det duger inte längre att som vissa knappt ha byggt en enda hyres- rätt senaste mandatperioden.

Jan Edling, analytiker Flexicurity:

– Vi måste sätta ett tak på hur trångbodd man får vara, följden i dag är att barnen inte klarar skolan. Folk behöver flytta till andra kommuner och stadsdelar än de som är överfulla. För detta behövs en kommunal bostadsförmedling med en andel öronmärkta hyresrätter.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Efter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policy Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.