Annons

Beslut om psykande reklamskylt överklagas

Kristianstad Den störande reklamskylten måste flyttas eller riktas om, menar miljönämnden. Vi har gjort allt vi kan, anser ägarna och överklagar beslutet.
Bilden är tagen från huset mittemot den omtvistade skylten. Foto: Miljöförvaltningen.

I februari lade miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kristianstad ett föreläggande mot företaget som har satt upp skylten. Företaget måste göra någonting så att de boende inte störs av skylten som att rikta om, avskärma eller flytta den. De boende på Västra Storgatan 67B menar att huvudproblemet är att skylten växlar sken, färg och reklambudskap som tar sig ända in i lägenheterna.

Beslutet om föreläggande kom efter en långvarig diskussion mellan miljöförvaltningen och företaget som äger skylten, där man inte har kommit fram till en gemensam lösning. Efter flera inspektioner på plats och en utredning kom förvaltningen fram till att skylten är att anse ”som en olägenhet för människors hälsa”. Orsaken är bland annat:

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

* Bildskärmen som ligger cirka 60 meter från adressen är tänd året runt och stora delar av dygnet.

* Det växlande skenet kan inte undvikas i lägenheterna, och skylten är också den dominerande utsikten. De boende kan påverkas påtagligt.

Annons

* Sken och färger inne i bostäderna skiftar med reklamen.

Läs ocksåBarnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen"Tingvallavägen Märsta

* De boende kan inte undvika, så snart de ser ut från sina lägenheter, reklambudskapen. Dessa budskap är oönskade samtidigt som de är mer intensiva än statiska ljusskyltar. Det riskerar ”att ge en konstant psykiskt påverkan på de boende i fastigheten”.

Ägarna till skylten har nu överklagat nämndens beslut och ärendet skickades i början av veckan till länsstyrelsen. Ägarna skriver i sitt överklagande att skylten ”med god marginal håller sig innanför de krav och anvisningar som finns” och att menar vidare att de inte upplever skylten som störande. De poängterar också att de har sökt bygglov och fått det beviljat, vilken var en förutsättningen för att de skulle våga satsa de 600 000 kronor som skylten kostade.

Annons

Skulle länsstyrelsen gå på miljö- och hälsoskyddsnämndens linje kan beslutet överklagas vidare till mark- och miljödomstolen.

Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

 Läs även tidigare artikel här.

Läs också Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Miljöförvaltningen: Övergivet hus skadar hyresgäster Uppgifter om kobror skrämmer grannar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.