HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya kontoret kostade 11 miljoner

Göteborg Prislappen för Hyresgästföreningens nya regionkontor i Göteborg var först 7,3 miljoner kronor. Sluträkningen blev drygt 11 miljoner.
Foto: Gustaf Görfelt
Det nya regionkontoret består dels av kontor för Hyresgästföreningens tjänstemän. Dels av den publika delen Arena: Första Lång, med kaféet och lunchrestaurangen Kök:17 och en amfieteater för föreläsningar och andra arrangemang.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat, har det nya regionkontoret för Västra Sverige blivit allt dyrare under projektets gång. I två omgångar har regionstyrelsen skjutit till mer pengar. Först höjdes beloppet till 9,4 miljoner kronor, sedan till 11,3 miljoner i början av 2016.

I våras var det dags för flytt och invigning. Nu har en slutrapport presenterats för regionstyrelsen. 

Läs ocksåJordskredsseger för ny västsvensk hyresgästbasRonny Bengtsson ordförande Hyresgästföreningen rgion Västra Sverige.

Tony Praetorius har varit projektchef. Han säger att en faktor som påverkat att priset gått upp är restaurangen Kök:17, som ligger i husets foajé.

– I den första kalkylen hade vi inte med idén att vi skulle ha en restaurang i denna storlek. Sedan blev det en mycket större investeringskostnad för den än vad vi räknat med, inte minst restaurangköket och kafédelen. Men nu räknar vi också med större intäkter än vi tidigare budgeterat för, säger Tony Praetorius.

Tillbyggnader, ombyggnader och anpassningar av lokalerna blev också dyrare än beräknat, liksom säkerhet, larm och annan teknik. Brister i arbetsmiljön för vissa av de anställda tjänstemännen har medfört ytterligare ombyggnationer.

Läs ocksåÅrsmöte i Göteborg bröt samman för andra gången – men stoppar inte regionfullmäktige

– Där har vi fått göra en del arbetsplatsanpassningar och detta är något som vi hela tiden arbetar med för att nå bästa resultat, säger Tony Praetorius.

Han ångrar ingenting i projektet.

–Nej, vi är mycket nöjda med att ha gått i mål och det arbete som genomförts av både oss själva men också våra samarbetspartners i alla delar. Vissa saker kunde vi kanske ha planerat lite bättre, men slutresultatet har blivit enormt bra, säger Tony Praetorius.

Läs ocksåSuspenderas efter rasistiska uttalanden

Även Bengt Svensson, ordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige, tycker att det nya kontoret är värt sitt pris.

– Det är väl alltid så att den första prognosen inte stämmer riktigt. Det här är en investering för många år framöver och därför har vi inte velat göra avkall på kvaliteten under resans gång.

Hade det gått att göra billigare?

– Nej, jag är tveksam till det. Jag tror inte det var något vi kunde dra ner på.

De anställda har fått en fräschare arbetsmiljö. Men vad får medlemmarna för de här 11 miljonerna?

– De har fått en betydligt öppnare organisation. Vi har redan haft ett 70-tal evenemang i Arenan med en massa olika samarbetspartners.

På vilket sätt är det bra för medlemmarna?

– Jag tror att medlemmar som kommer hit känner sig betydligt mer välkomnade än innan. Om jag är med någonstans vill jag känna att organisationen tar emot mig.

Kommer det nya kontoret att fortsätta föra med sig kostnader?

– Det tillkommer förstås drift och grejor. Hyran blir något högre än tidigare, men det har vi räknat med. Sedan kan vi göra stora besparingar genom att lägga olika arrangemang i Arenan istället för externt. Jag är absolut nöjd med det här. Visst har det varit lite inkörningsgnissel, men många av våra vänner i de andra regionerna är jätteintresserade av vad vi gjort. Det är många som sneglar på oss just nu.

LÄS MER:
Nytt regionkontor blir dyrare

Läs också Klimatskulden kan bli en hyreschock – därför vore det en katastrof Anklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.