Annons

Oförändrad hyra vid renovering en stridsfråga i helgen

Göteborg Basrenovering ska kunna ske utan att hyran höjs, kräver engagerade hyresgäster. Hyresgästföreningen lovar att skärpa tonen. Och enligt kommunalrådet Ulf Kamne kan ett nollalternativ bli verklighet hos Göteborgs kommunala värdar inom ett år.

I helgen samlades ett 70-tal personer på Järntorget för att demonstrera mot de hyreshöjningar som på senare tid tycks ha blivit praxis vid stamrenoveringar.

Under parollen ”Nej till renovräkning, ja till att alla ska kunna bo kvar” krävde demonstranterna att det alltid ska finnas en nivå av renovering som innebär noll procent hyreshöjning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vid demonstrationen presenterades även en karta som visar att de dyraste renoveringarna väntar i Göteborgs fattigaste stadsdelar.

Ett stenkast från Järntorget höll Hyresgästföreningen region Västra Sverige samtidigt årsmöte. En av motionerna handlade just om att ett nollalternativ alltid borde förhandlas fram i samband med renoveringar.

Annons

Flera ombud pläderade för att Hyresgästföreningen borde kunna lova det, och möttes av applåder. Regionstyrelsen serverade dock flera motargument.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Bland annat ökar risken att fler förhandlingar strandar. Då avgörs hyrorna av hyresnämnden, med små möjligheter att påverka utfallet. Ett krav på nollalternativ skulle också riskera att flytta över kostnaden på övriga hyresgäster, och i värsta fall sätta bruksvärdesprincipen ur spel.

Regionstyrelsen vill heller inte binda sig vid löften som kan bli omöjliga att hålla i praktiken. Men regionordförande Bengt Svensson framhöll att principen om att verka för frysta hyror vid basrenovering är viktig.

Därför erbjöd han en kompromiss, som också antogs av årsmötet. Inom ett halvår ska styrelsen ta fram ett dokument som slår fast hur organisationen ska arbeta med ett nollalternativ som mål vid varje renovering.

Annons
Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Att frågan i högsta grad är på den politiska agendan visade också Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor. I en intervju med SR P4 Göteborg under lördagen sa han att man inom något år kan införa just alternativet noll procents hyreshöjningar inom hela allmännyttan i Göteborg.

– Ja det är den ambitionen vi har. Nu testar Bostadsbolaget det här i ett första projekt och går det bra kan vi gå vidare med det till dom andra bolagen inom Framtidenkoncernen. Så det kan bli verklighet om ett år ungefär, säger Ulf Kamne till P4 Göteborg.

Fakta: Årsmötets övriga beslut i korthet

• Regionstyrelsen har fått tre nya ledamöter. Ytterligare två fick förnyat mandat i två år.
• Årsmötet godkände den ekonomiska berättelsen, och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.
• En motion om att dela föreningsområde Södra Bohuslän avslogs, med hänvisning till en pågående översyn av hela regionens organisation.
• Årsmötet godkände också arvoden för olika förtroendeuppdrag. På begäran ska listan framöver även innehålla arvoden för regionuppdrag som exempelvis kursledare, för ökad transparens.
• Ett uttalande antogs mot att kommunala hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter. För att bryta segregationen vill Hyresgästföreningen istället att fler billiga hyresrätter ska byggas i områden som idag domineras av villabebyggelse och höginkomsttagare.

Läs också Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.