HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Oförändrad hyra vid renovering en stridsfråga i helgen

Göteborg Basrenovering ska kunna ske utan att hyran höjs, kräver engagerade hyresgäster. Hyresgästföreningen lovar att skärpa tonen. Och enligt kommunalrådet Ulf Kamne kan ett nollalternativ bli verklighet hos Göteborgs kommunala värdar inom ett år.

I helgen samlades ett 70-tal personer på Järntorget för att demonstrera mot de hyreshöjningar som på senare tid tycks ha blivit praxis vid stamrenoveringar.

Under parollen ”Nej till renovräkning, ja till att alla ska kunna bo kvar” krävde demonstranterna att det alltid ska finnas en nivå av renovering som innebär noll procent hyreshöjning.

Läs ocksåFamiljen fick gå på toa i vardagsrummet - så gick det senFöre och efter. Lagom till att familjen Sandström fick tillökning stod det omtvistade badrummet klar. Mamma Johanna med barnen Vidar och Hilda.

Vid demonstrationen presenterades även en karta som visar att de dyraste renoveringarna väntar i Göteborgs fattigaste stadsdelar.

Ett stenkast från Järntorget höll Hyresgästföreningen region Västra Sverige samtidigt årsmöte. En av motionerna handlade just om att ett nollalternativ alltid borde förhandlas fram i samband med renoveringar.

Annons

Flera ombud pläderade för att Hyresgästföreningen borde kunna lova det, och möttes av applåder. Regionstyrelsen serverade dock flera motargument.

Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.

Bland annat ökar risken att fler förhandlingar strandar. Då avgörs hyrorna av hyresnämnden, med små möjligheter att påverka utfallet. Ett krav på nollalternativ skulle också riskera att flytta över kostnaden på övriga hyresgäster, och i värsta fall sätta bruksvärdesprincipen ur spel.

Regionstyrelsen vill heller inte binda sig vid löften som kan bli omöjliga att hålla i praktiken. Men regionordförande Bengt Svensson framhöll att principen om att verka för frysta hyror vid basrenovering är viktig.

Därför erbjöd han en kompromiss, som också antogs av årsmötet. Inom ett halvår ska styrelsen ta fram ett dokument som slår fast hur organisationen ska arbeta med ett nollalternativ som mål vid varje renovering.

Annons
Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

Att frågan i högsta grad är på den politiska agendan visade också Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor. I en intervju med SR P4 Göteborg under lördagen sa han att man inom något år kan införa just alternativet noll procents hyreshöjningar inom hela allmännyttan i Göteborg.

– Ja det är den ambitionen vi har. Nu testar Bostadsbolaget det här i ett första projekt och går det bra kan vi gå vidare med det till dom andra bolagen inom Framtidenkoncernen. Så det kan bli verklighet om ett år ungefär, säger Ulf Kamne till P4 Göteborg.

Fakta: Årsmötets övriga beslut i korthet

• Regionstyrelsen har fått tre nya ledamöter. Ytterligare två fick förnyat mandat i två år.
• Årsmötet godkände den ekonomiska berättelsen, och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.
• En motion om att dela föreningsområde Södra Bohuslän avslogs, med hänvisning till en pågående översyn av hela regionens organisation.
• Årsmötet godkände också arvoden för olika förtroendeuppdrag. På begäran ska listan framöver även innehålla arvoden för regionuppdrag som exempelvis kursledare, för ökad transparens.
• Ett uttalande antogs mot att kommunala hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter. För att bryta segregationen vill Hyresgästföreningen istället att fler billiga hyresrätter ska byggas i områden som idag domineras av villabebyggelse och höginkomsttagare.

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Gatuprotest mot allmännyttans krav i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.