HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Betalade 10 000 kronor för liten tvåa – kräver tillbaka överhyra

Malmö Av en slump upptäckte andrahandshyresgästen att den förhandlade hyran för lägenheten hon bodde i var nästan 2 000 kronor lägre i månaden än vad hon själv betalade. Nu kräver hon tillbaka överhyran.
Foto: Kristina Wahlgren

Hyresgästen flyttade in i andrahandstvåan i Västra hamnen vid årsskiftet. När hon blev uppsagd av förstahandshyresgästen i slutet av sommaren vände hon sig till hyresvärden för att fråga om de hade några lediga lägenheter. Av en slump fick hon reda på att den förhandlade hyran för tvåan på 54 kvadratmeter som hon då bott i åtta månader var väsentligt lägre än vad hon hade fått betala.

Det visade sig att förstahandshyresgästen betalade 8 100 kronor i månadshyra till hyresvärden medan hon själv hade en hyra på 10 000 kronor. När hon tog upp det med förstahandshyresgästen fick hon kalla handen. Hon skulle tvärtom vara tacksam över att hon inte hade fått betala ännu mer. Nu har andrahandshyresgästen vänt sig till hyresnämnden som kommer att pröva fallet.

Läs ocksåKö i trapphuset när hyresbluffen avslöjades

Förstahandshyresgästen menar i ett svar till hyresnämnden att inget fel har begåtts. Den extra hyran har fungerat som en säkerhet för henne eftersom hon valt att inte ta ut någon deposition. Hon menar dessutom att andrahandshyresgästen vid upprepade tillfällen betalat sin hyra för sent.

Fakta: Så sätts hyran

Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen.

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut omöblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.

Hyr du i andra hand och vill ha tillbaka överhyra och förstahandshyresgästen inte vill betala – vänd dig till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år.

Hyr du i andra hand och misstänker att du betalar för mycket kan du kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen.

Läs också Saltade andrahandshyran – mister kontraktet Tog strid för lägenhetsbyte Dyrt när för få studenter hyr “Stanken är extrem” – kissvandal härjar i hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.