HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Betalningsanmärkning stoppar inte lägenhetsbyte

Malmö Malmöparet ville byta sin lägenhet men hyresvärden sade nej eftersom mannen i paret hade en betalningsanmärkning. Nu har hyresnämnden prövat fallet.
Foto: kosmos111 / Istockphoto

Malmöparet bor i en stor fyra på 125 kvadratmeter i centrala Malmö. I största laget tyckte de själva. När de hittade ett par som hade en tvårummare och som i sin tur behövde en större lägenhet beslutade de sig för att genomföra ett lägenhetsbyte.

Men hyresvärden sade nej. Mannen i det andra paret, som bor i tvåan, hade betalningsanmärkningar och trots att de hade tillräcklig med inkomst för att betala hyran räckte inte det. Paret i fyrarummaren vände sig då till Hyresnämnden i Malmö för att få sin bytesansökan godkänd. Och hyresnämnden ger grönt ljus.

Läs ocksåAndreas stred för bytet – och vann

Paret har inga problem att betala den högre hyran. Och mannens betalningsanmärkning gäller ingen hyresskuld. Därför menar hyresnämnden att lägenhetsbytet ska godkännas.

Fakta: Byt din lägenhet
  • Som hyresgäst har du rätt att byta din lägenhet om du har ett ett löpande förstahandskontrakt. Du behöver inte ha bott en viss tid i lägenheten. Däremot måste hyresvärden ge sitt godkännande.
  • Om hyresvärden säger nej kan du vända dig till hyresnämnden med en ansökan som då kan ge godkänt till bytet.
  • Men du måste ha ”beaktansvärda skäl” för att kunna byta. Du måste med andra ord behöva en större lägenhet, en lägenhet med lägre hyra eller en lägenhet som ligger närmare ditt arbete.
  • Bytet ska också kunna ske utan ”påtaglig olägenhet för hyresvärden”.  Det innebär att den som byter till sig lägenheten ska vara skötsam och kunna betala hyran.
  • Det får heller inte har förekommit någon ”otillåten ersättning”.
  • Triangelbyten och andra kedjebyten räknas som byten.

    Källa: Hyresnämnden

Läs också Nekas lägenhetsbyte trots läkarutlåtande - nu prövas saken Marcus snuvades på bytet i sista stund Expertguide till drömlägenheten: Så lyckas du med triangelbytet Pensionär nekas byte trots skyhög hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.