Annons

Betalningsanmärkning stoppar inte lägenhetsbyte

Malmö Malmöparet ville byta sin lägenhet men hyresvärden sade nej eftersom mannen i paret hade en betalningsanmärkning. Nu har hyresnämnden prövat fallet.
Foto: kosmos111 / Istockphoto

Malmöparet bor i en stor fyra på 125 kvadratmeter i centrala Malmö. I största laget tyckte de själva. När de hittade ett par som hade en tvårummare och som i sin tur behövde en större lägenhet beslutade de sig för att genomföra ett lägenhetsbyte.

Men hyresvärden sade nej. Mannen i det andra paret, som bor i tvåan, hade betalningsanmärkningar och trots att de hade tillräcklig med inkomst för att betala hyran räckte inte det. Paret i fyrarummaren vände sig då till Hyresnämnden i Malmö för att få sin bytesansökan godkänd. Och hyresnämnden ger grönt ljus.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Paret har inga problem att betala den högre hyran. Och mannens betalningsanmärkning gäller ingen hyresskuld. Därför menar hyresnämnden att lägenhetsbytet ska godkännas.

Annons
Fakta: Byt din lägenhet
  • Som hyresgäst har du rätt att byta din lägenhet om du har ett ett löpande förstahandskontrakt. Du behöver inte ha bott en viss tid i lägenheten. Däremot måste hyresvärden ge sitt godkännande.
  • Om hyresvärden säger nej kan du vända dig till hyresnämnden med en ansökan som då kan ge godkänt till bytet.
  • Men du måste ha ”beaktansvärda skäl” för att kunna byta. Du måste med andra ord behöva en större lägenhet, en lägenhet med lägre hyra eller en lägenhet som ligger närmare ditt arbete.
  • Bytet ska också kunna ske utan ”påtaglig olägenhet för hyresvärden”.  Det innebär att den som byter till sig lägenheten ska vara skötsam och kunna betala hyran.
  • Det får heller inte har förekommit någon ”otillåten ersättning”.
  • Triangelbyten och andra kedjebyten räknas som byten.

    Källa: Hyresnämnden

Läs också Bytte lägenhet med dottern men flyttade aldrig in – räddas i hovrätten Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Virginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven" Ja till betalningsanmärkning men nej till hyresgäst som vill bo större – så bedöms lägenhetsbyten Ny statistik: Rekordmånga vill byta lägenhet på grund av sämre ekonomi

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.