HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Billiga radhus ska rivas – hyresgäster erbjuds dyr nyproduktion

Vårberg Barnfamiljer blir av med hyresradhus i Vårberg. De erbjuds dyra lägenheter i nyproduktion som kompensation. "Vi vill bo kvar, det är en möjlighet att få bo i hus", säger en av hyresgästerna.
Foto: Linda Dahlin
"Många är oroliga över att det blir för dyra hyror i de nya husen, och det blir inte samma sak som att bo här", säger Peter Nilsson, som har bott i sitt hus i 15 år.

Att radhusen ska rivas är ett rykte som hyresgästerna på Vårholmsbackarna i Vårberg har hört i ett par år, utan att de har fått någon information från hyresvärden om planerna.

Men i somras fick hyresgästerna för första gången veta mer.

Värden, Stig Bäckström som äger Vårlöv KB, skickade ut ett brev där han meddelade att nuvarande radhus-hyresgäster kommer att erbjudas samma lägenhetstyp som nuvarande radhus, längst ner i de nybyggda flerfamiljshusen.

– Vi fick en lapp i brevlådan om att de hade påbörjat ett planarbete. Vi som bor här kommer att erbjudas att få första tjing på de nya lägenheterna som byggs, men många är oroliga över att det blir för dyra hyror, och det blir inte samma sak som att bo här, säger Peter Nilsson, som har bott i sitt hus i 15 år.

Han hade önskat att hyresgästerna fått klara besked tidigare.

– Jag har nyligen renoverat inomhus på egen bekostnad, och lagt en stenläggning på uteplatsen. Jag hade gärna fått information tidigare om rivningsplanerna, då hade jag inte lagt ut så mycket pengar på att renovera, säger han.

”Jag hade gärna fått information tidigare om rivningsplanerna, då hade jag inte lagt ut så mycket pengar på att renovera”, säger Peter Nilsson.

Bland hyresgästerna i de tolv radhusen bor många barnfamiljer.

– Alla som bor här vill bo kvar, det finns inte så många radhus med låga hyror. Det är en möjlighet att få bo i hus, säger en av hyresgästerna som har barn.

Den lokala hyresgästföreningen har försökt att sätta sig in i planprocessen för att att hänga med, men tycker det har varit svårt att få klarhet i vad som är på gång.

– Vi har känt oss väldigt maktlösa över att inte kunna påverka planerna och tycker inte att vi har fått vara med och tycka till hittills i processen, säger hyresgästen Elin Lundell, som är engagerad i den lokala hyresgästföreningen.

Enligt detaljplanen ska radhusen rivas för att ge plats åt 190 nya lägenheter. Projektet är en del i satsningen på 4 000 nya bostäder inom Fokus Skärholmen.

”Det är människors hem som ska rivas, och vi har försökt att lyfta perspektivet att det inte finns så många hyresradhus, men det finns inget intresse att bevara blandad bebyggelse i det här området.”

– Det är människors hem som ska rivas, och vi har försökt att lyfta perspektivet att det inte finns så många hyresradhus med egen trädgård, men det finns inget intresse att bevara blandad bebyggelse i det här området, säger Elin Lundell.

I slutet av året blir det samråd då planerna ställs ut och allmänhet och berörda har möjlighet att tycka till och lämna in synpunkter. De boende i radhusen är berörda av planerna och har även rätt att överklaga planförslaget.

– De som bor i radhusen kommer att få information hem i brevlådorna när det är dags för samråd. Stockholm behöver fler bostäder och de nya husen blir fräschare än de gamla, säger Tara Nezhadi, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Om allt går enligt planerna sker byggstart 2021 och första huset beräknas stå klart till 2023.

Hem & Hyra har försökt att få tag på hyresvärden för en kommentar.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.