HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Billström: Hyresgästföreningen i Stockholm är i djup kris

Stockholm En region i djup kris på grund av interna konflikter. Så beskriver Annika Billström, Hyresgästföreningen region Stockholms nya tillförordnade regionchef, sin nya arbetsplats.

Först var hon nominerad som ordförande i Hyresgästföreningen på riksnivå. Sedan ändrade hon sig och var inte längre aktuell som ordförande. Lagom till midsommar meddelades att Annika Billström blir ny tillförordnad regionchef i Hyresgästföreningen region Stockholm och börjar arbetet den 4 augusti.

Det är många turer, varför ville du bli ordförande i Hyresgästföreningen från början?

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Av samma skäl som jag tackade ja till att bli tillförordnad regionchef i Hyresgästföreningen region Stockholm. Jag har jobbat med bostadsfrågor i 25 år och tycker de är oerhört viktiga. Det känns bra att arbeta på Hyresgästföreningen som är en av Sveriges viktigaste folkrörelser.

Vad fick dig att ändra dig och inte ställa upp till ordförandeposten?

– Jag kände att jag inte kunde vinna och då bestämde jag mig för att ta ett steg tillbaka.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Du har sedan januari arbetat som konsult åt region Stockholm. Vad har du gjort?

– Jag har kartlagt den interna konflikten som finns i regionen, både mellan förtroendevalda och tjänstemän och inom regionstyrelsen. Den konflikten måste raderas och det blir mitt huvudfokus när jag börjar som regionchef.

Ditt arbete resulterade i en rapport med rubriken ”Region i kris” Hur skulle du beskriva läget för Hyresgästföreningen Region Stockholm?

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

– En region i djup kris. Det är jätteallvarligt och handlar om att vinna eller försvinna om vi inte förändrar situationen.

Vad beror de interna konflikterna på?

– Det är en traditionell konflikt i den politiska världen som handlar om vem som har makt över olika beslut, vem som ska bestämma vad och vem som ska träffa vem.

Hur ska det lösas?

– Alla måste sluta prata om varandra och istället prata med varandra. Det måste bli mycket tydligare, vilka roller har förtroendevalda respektive tjänstemän. Jag har sagt till regionstyrelsen att jag tycker att de som inte vill vara en del i förändringsarbetet ska lämna sina uppdrag. Jag tycker de tjänstemän som inte ställer upp på förändringsarbetet ska göra samma sak.

Vilka förändringar vill du genomföra?

– Vi måste sätta gemensamma mål för regionen och bli en starkare opinionsbildande aktör. Då kan vi få tillbaka den självkänsla som regionen inte har idag. Vi måste diskutera vad vi vill uppnå och vara tydligare, inte gulligulla så mycket. Är vi inte tydligare fortsätter människor att leva i en bubbla och det går inte.

Du tycker vi ska bli en starkare opinionsbildande kraft på Stockholmsområdet. Hur då?

– Idag är det lite popcornfabrik över det hela. Ett utspel här och ett där, jag vill att vi har en mer tydlig linje och struktur på opinionsarbetet och prioriterar vissa områden, som till exempel bostadsbyggande och integration mer.

Förutom förändringsarbetet inom regionen, vilken bostadspolitisk fråga bör prioriteras?

– En politisk fråga som är väldigt viktig är att skapa ordning och reda i Stockholmsmodellen.

Hur ser du på arbetsuppgiften?

– Det är en jätteutmaning och förändringsarbete är tufft att genomföra, men jag har gjort det här förut och är inte rädd. Jag tycker Hyresgästföreningen är en för viktig organisation för att låta det fortsätta så här.

Hur har konflikterna påverkat medlemmarna?

– Vet inte riktigt, men de kanske känner att Hyresgästföreningen inte stödjer dem tillräckligt utan lägger massor tid på interna konflikter.

Varför var du så svår att få tag på under tiden som du var nominerad till ordförande?

– Jag ville inte kommentera det och vara en del av olika spekulationer.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.