Annons

Blind kvinna nekas balkongboende – anmäler till DO

Värmland En hyresgäst hos ett kommunalt bostadsbolag i Mellansverige har anmält sin hyresvärd till DO. Anledningen är att hon vägras förtur då bostadsbolaget inte anser att ögonsjukdomen hon har räknas som funktionsnedsättning. Kvinnan är blind och önskar en bostad med balkong för att få frisk luft även när ingen kan hjälpa henne ut.
Foto: Petra Martinsson

Kvinnan har en ögonsjukdom som gjort henne blind. För att kunna få tillgång till frisk luft även när hon är ensam, önskade hon byta lägenheten till en med balkong. Kvinnan skriver i sin anmälan att hennes utevistelse är begränsad till när hennes sambo eller kontaktperson kan ta med henne ut. Men hade hon en balkong skulle hon kunna få större frihet att själv bestämma när hon vill få frisk luft.

Kvinnan beskriver i sin anmälan att hon flera gånger varit i kontakt med sin hyresvärd, som är ett stort kommunalt bostadsbolag, för att ansöka om förtur men att hon hela tiden fått olika besked.

Vid den senaste kontakten ska en representant från bostadsbolaget enligt anmälan ha sagt att hon fick ställa sig i den vanliga bostadskön eftersom ”synnedsättning inte räknas som funktionshinder” eftersom kvinnan ”var blind redan när hon flyttade in”.

Hyresgästen skriver till DO att hon anser att hennes hyresvärd definierar funktionsnedsättningar som att endast vara rullstolsburen och anser därför att hon har diskriminerats.

DO har avskrivit ärendet och kommer inte att behandla det.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.