Annons

Boende drabbas när värden inte kan betala sina räkningar

Skövde ​I flera år har problemen hopat sig på Skövdevägen i Tidan. Hyresgästerna kan aldrig vara säkra på om det finns värme och vatten i fastigheten. – Det är inte värt ett ruttet öre att bo här, jag får inget för hyran, säger Lena Östberg.

​Lena Östberg ställer sig vid köksfönstren. Ett av dem går inte riktigt att stänga och vintervinden tränger in sin kalla andedräkt i glipan mot karmen. Ändå är det varmare nu än vanligt.
– Förra vintern fick jag gå inne med skor och vinterkläder och sova fullt påklädd.

Norska JSA Eiendom AS äger flera bostadshus på samma gata. Under de tre år som Lena bott här har det varit ständiga problem. Flera gånger har hyresgästerna stått utan både värme och vatten sedan leverantörerna inte fått betalt av värden. I somras kom inget vatten ur kranarna på två dygn. Länge saknades varmvatten helt.
– Jag kunde inte tvätta på flera månader, säger Lena.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt kontraktet ingår värmen i hyran. Lena betalar 3 600 kronor i månaden för sin tvåa på 60 kvadrat.
– Värden får ganska bra betalt, med tanke på att ingenting görs i fastigheterna.

Annons

Lena och ett flertal andra hyresgäster har vänt sig till miljökontoret i Skövde och klagat på inomhusmiljön. Två har också vänt sig till Hyresgästföreningen och företräds av juristen Anna Rosqvist.
– Det kan bli tal om alternativ förvaltning av fastigheterna, men jag vill ha mer på fötterna innan jag vänder mig till hyresnämnden. Situationen är mycket obekväm för hyresgästerna, säger hon.

Anledningen till att värmen stängts av i omgångar är att fastighetsägaren Jan Sigurd Schjøll haft problem med att få in hyran från flera hyresgäster.
Schjøll tycker att hyresgästen är väl skyddad i Sverige. För väl. Han exemplifierar med att det kan dröja tre månader från att en obetald hyra går till Kronofogden tills hyresgästen måste flytta, trots att han eller hon redan struntat i betalningen lika länge.
– Det blir snabbt stora summor om flera hyresgäster skiter i hyran, säger Schjøll.

Annons

Jurist Anna Rosqvist känner till betalningssvårigheterna och tycker att ärendet är svårhanterligt.
– Men hyresvärden kan inte straffa alla hyresgäster kollektivt för att några inte betalar.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Eva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr” Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen" Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.