Annons

Boförening ger lägre hyra på Gotland

Gotland ​Genom att bli sina egna hyresvärdar har hyresgästerna i området Kakelugnsmakaren i Visby fått hälften så stor hyreshöjning de senaste åren, som om de fortsatt att hyra direkt av Gotlandshem.

​För några år sedan bildade hyresgästerna i Kakelugnsmakaren en ekonomisk förening, som blockhyr hela bostadsområdet med 21 marklägenheter av ägaren, Gotlandshem. Föreningen hyr i sin tur ut lägenheterna till hyresgästerna. Drivkraften är en övertygelse om att det går att hålla nere hyrorna, bland annat genom att göra en del praktiskt arbete själva. Det har visat sig stämma.

Medan månadshyran för en trea på 71 kvadratmeter hos Gotlandshem har gått upp 491 kronor de senaste tre åren har motsvarande lägenhet i kvarteret Kakelugnsmakaren blivit 266 kronor dyrare. Skillnaden beror till största delen på den insats hyresgästerna själva gör, enligt Ewy Tidblom, som sköter ekonomin i föreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi som bor här har blivit väldigt kostnadsmedvetna. Om det blir något fel i en lägenhet så fixar man oftast det själv, om det är smågrejer, säger hon.

Många bostadsbolag har plågats av två snörika vintrar i följd. Kostnaderna för snöröjning har skjutit i höjden.  Även på Gotland har det kommit ovanligt mycket snö. I Kakelugnsmakaren anlitar man entreprenörer som plogar och skottar på vardagarna, men på helgerna gör hyresgästerna jobbet själva.

Annons

– Det kostar så mycket mer att anlita entreprenörer på helgerna, säger Ewy Tidblom.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Samtidigt är fler hyresgäster hemma då och kan hjälpa till. Något skottningsschema har inte gjorts upp.

– Det har inte behövts. Alla har hjälpts åt ändå. Så kan inte Gotlandshem göra.

Annons

Kostnaderna för snöröjning har visserligen blivit lite större än föreningen räknat med, men tack vare att de boende själva greppat spadarna är läget ändå under kontroll. Och Ewy Tidblom är glad över att boföreningen kunde bli verklighet.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

– Det fungerar jättebra och vi bor billigare än vi hade gjort annars, säger hon.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.