HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bolagens registrering olaglig – förundersökningen lades ned

Göteborg Bostadsbolagen i Göteborg bröt mot lagen när de registrerade känsliga personuppgifter om hyresgäster. Men polis och åklagare har lagt ned förundersökningen.

I februari i år uppdagades det att de fyra kommunala bostadsbolagen i Göteborg registrerat en mängd känsliga personuppgifter om sina hyresgäster. Många av uppgifterna handlade om hyresgästers hälsa och sjukdomar, men omdömen som ”mytoman” eller ”förvirrad” förekom också. Registren innehöll dessutom uppgifter om etnisk bakgrund, om när hyresgäster rest till sina forna hemländer och i några fall om lagöverträdelser.

Hyresgästföreningen reagerade starkt på uppgifterna, och gjorde både en polisanmälan och en anmälan till Datainspektionen. Som Hem & Hyra tidigare skrivit kom Datainspektionen tidigare i somras fram till att registreringen bröt mot personuppgiftslagen.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen Västra Sverige, välkomnade beskedet.

– Det här visar att Hyresgästföreningen hade rätt i sin kritik, sa hon.

Efter Datainspektionens beslut valde polisen att lägga ned sin förundersökning mot bostadsbolagen. Men det betyder inte att polisen tycker att allt har gått rätt till – tvärtom.

Annons
Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

– Datainspektionen konstaterar ju att brott har begåtts. Och det gör ju bostadsbolagen själva också, säger kommissarie Anders Klingberg, som handlade ärendet vid Göteborgspolisen.

– När jag fick Datainspektionens underlag och beslut så konstaterade jag att det här är brott som normalt ger böter, att brotten har skett av ”okunskap och oförstånd”, och att bostadsbolagen har gjort långtgående åtgärder för att detta inte ska upprepas. På den grunden gjorde jag en förundersökningsbegränsning, säger han.

En ”förundersökningsbegränsning” innebär att polis och åklagare i vissa fall kan undvika att utreda brott, för att resurserna i rättssystemet ska användas så effektivt som möjligt.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Den 11 juli framkom det att kammaråklagare Stina Lundqvist också lagt ned en förundersökning om de fyra Göteborgsbolagens registrering. Men den förundersökningen känner kommissarie Anders Klingberg inte till.

Annons

– Jag har inte pratat med Stina Lundqvist över huvud taget om detta, säger han.

– Jag kan bara spekulera, men jag tror att när uppgifterna om registreringen kom ut så valde förmodligen åklagarmyndigheten att själva inleda en förundersökning. Sedan har de lagt ned den, och av vilken anledning vet jag faktiskt inte.

Kammaråklagare Stina Lundqvist har inte gått att nå för en kommentar på grund av semester.

Läs också Polischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga” Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.