Annons

Bolagens registrering olaglig – förundersökningen lades ned

Göteborg Bostadsbolagen i Göteborg bröt mot lagen när de registrerade känsliga personuppgifter om hyresgäster. Men polis och åklagare har lagt ned förundersökningen.

I februari i år uppdagades det att de fyra kommunala bostadsbolagen i Göteborg registrerat en mängd känsliga personuppgifter om sina hyresgäster. Många av uppgifterna handlade om hyresgästers hälsa och sjukdomar, men omdömen som ”mytoman” eller ”förvirrad” förekom också. Registren innehöll dessutom uppgifter om etnisk bakgrund, om när hyresgäster rest till sina forna hemländer och i några fall om lagöverträdelser.

Hyresgästföreningen reagerade starkt på uppgifterna, och gjorde både en polisanmälan och en anmälan till Datainspektionen. Som Hem & Hyra tidigare skrivit kom Datainspektionen tidigare i somras fram till att registreringen bröt mot personuppgiftslagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen Västra Sverige, välkomnade beskedet.

– Det här visar att Hyresgästföreningen hade rätt i sin kritik, sa hon.

Efter Datainspektionens beslut valde polisen att lägga ned sin förundersökning mot bostadsbolagen. Men det betyder inte att polisen tycker att allt har gått rätt till – tvärtom.

Annons
Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

– Datainspektionen konstaterar ju att brott har begåtts. Och det gör ju bostadsbolagen själva också, säger kommissarie Anders Klingberg, som handlade ärendet vid Göteborgspolisen.

– När jag fick Datainspektionens underlag och beslut så konstaterade jag att det här är brott som normalt ger böter, att brotten har skett av ”okunskap och oförstånd”, och att bostadsbolagen har gjort långtgående åtgärder för att detta inte ska upprepas. På den grunden gjorde jag en förundersökningsbegränsning, säger han.

En ”förundersökningsbegränsning” innebär att polis och åklagare i vissa fall kan undvika att utreda brott, för att resurserna i rättssystemet ska användas så effektivt som möjligt.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Den 11 juli framkom det att kammaråklagare Stina Lundqvist också lagt ned en förundersökning om de fyra Göteborgsbolagens registrering. Men den förundersökningen känner kommissarie Anders Klingberg inte till.

Annons

– Jag har inte pratat med Stina Lundqvist över huvud taget om detta, säger han.

– Jag kan bara spekulera, men jag tror att när uppgifterna om registreringen kom ut så valde förmodligen åklagarmyndigheten att själva inleda en förundersökning. Sedan har de lagt ned den, och av vilken anledning vet jag faktiskt inte.

Kammaråklagare Stina Lundqvist har inte gått att nå för en kommentar på grund av semester.

Läs också Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.