Annons

Borgensfonden som försvann

Nybro Kommunens borgensfond finns inte mer. Nybro bostads borgenspengar går direkt in i kommunkassan, men flera projekt som fonden finansierade är fortfarande i gång.
Foto: Linda Alfons
Skulpturen Portvakten av Ian Newbury finansierades med borgenspengarna från Nybro bostads. Men fler skulpturer blir det inte.

Tanken med fonden var att pengarna, som ju kommer från hyrorna, åtminstone delvis skulle gå tillbaka till hyresgästerna. De skulle användas för att förbättra boendemiljön och till sociala och kulturella insatser.

– Som exempel kan nämnas ett stort lekkonstverk i form av ett vikingaskepp och mötesplatsprojektet Gula grillen i bostadsområdet Kungshall, säger Nils-Erik Gustafsson, före detta kommunchef, som satt med i fondgruppen för Nybro kommuns räkning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och enligt honom användes en stor del av de drygt två miljoner kronorna i fonden även till fysiska insatser för att öka tillgängligheten i olika bostadsområden.

Annons

– Det arbetades metodiskt och organiserat för att fördela de medel som fanns, säger han.

Borgensfonden togs bort i samband med en ny lag som kom i januari 2011. Lagen innebär att kommunala bostadsbolag är tvungna att betala en borgensavgift till kommunen. Eftersom man från kommunens sida inte var säker på att fonden skulle vara lagenlig valde man att ta bort den. Numera går borgensavgiften direkt in i kommunens kassa.

Annons
Läs ocksåOansvarigt eller det enda rätta? - Eidars lån skapar debattEidars stora låneskuld oroar inte Lennart Derehag, Hyresgästföreningen.

Flera av de projekt som det togs initiativ till med borgenspengarna finns kvar i dag, med annan finansiering. Gula grillen i bostadsområdet Kungshall, som från början kallades Gula tältet och evenemanget Smaka på världen, som senast anordnades den 25 maj i år drivs vidare.
Projektet med konstutsmyckningar och konstpromenad har däremot avstannat och det finns just nu inga konkreta planer på någon fortsättning.
När fonden avvecklades hade det mesta av pengarna gått till de planerade insatserna. Det som var kvar gick in i kommunens kassa.

Fakta: Borgensavgift

Från och med januari 2011 ska kommuner med ett kommunalt bostadsbolag ta ut en borgensavgift av bolaget om de går i borgen för bolaget vid lån och kreditansökningar. Tidigare har avgiften varit frivillig.

Anledningen till att kommunen går i borgen är att bostadsbolaget då ofta får bättre villkor hos banker och kreditbolag.

Läs också Nora lättar på borgensavgiften Hallå där Fredrik Marcusson... Nya riktlinjer kan kosta Alingsåshem 60 miljoner Sänkt borgensavgift i Uddevalla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.