Annons

Borlängeprojekt får stöd från Kulturrådet

Borlänge ”Kulturtåget” i Tjärna ängar i Borlänge är ett av två nya projekt i landet som får stöd som en del av Kulturrådets satsning ”Kreativa platser”. Samtidigt får Flen Världsorkester och en rad andra projekt förnyat stöd.
Foto: Lena Mattsson
”Kulturtåget” i bostadsområdet Tjärna ängar i Borlänge är ett av endast två projekt i landet som i år för första gången får stöd som en del av Kulturrådets satsning ”Kreativa platser”. Samtidigt får ett flertal projekt som fick bidrag förra året förnyat stöd.

Bakom Kulturtåget står Kulturhuset Västra Borlänge, Tjärnkraft och Borlänge Multikulturella förening. Projektet vill lyfta kulturyttringar i Tjärna ängar i Borlänge, en stadsdel som har betecknats som ett så kallat ”utsatt område” av Polisen. Tanken är enligt projektbeskrivningen att aktiviteterna ska resultera i ett ”kulturtåg” och en utställning som visar upp kulturskapande i bostadsområdet. Projektet har nu fått 850 000 kronor i stöd från Kulturrådet.

Bland de projekt som får förnyat stöd finns Shoutout! i Uppsala, Bollnäs brinner, Flen Världsorkester/The Culture House, KRP-Kultur på lika villkor i Karlstad och Kärahär i Kristinehamn. KRP-Kultur på lika villkor får 1,3 miljoner kronor i år, vilket är mer än dubbelt så mycket som förra året. Även Kärahär har fått kraftigt höjt bidrag, från 950 000 till 1,6 miljoner kronor.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Fyra projekt i Örebro län och tre projekt i Västmanlands län sökte bidrag som en del av Kreativa platser i år, men liksom förra året blev inget av projekten i de två länen beviljade stöd.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Kreativa platser här.

Annons
Fakta: De här projekten får stöd 2017

Totalt 23 projekt har tilldelats Kulturrådets ”Kreativa platser”-stöd i år. Stödet är riktat till bostadsområden med socioekonomiska utmaningar eller lågt valdeltagande. Sammanlagt 100 miljoner kronor ska delas ut under 2016-2018. De här projekten i Mellansverige får stöd 2017:

Kulturtåget, Tjärna ängar, Borlänge
850 000 kronor
Sökande: Kulturhuset Västra Borlänge, Tjärnkraft, Borlänge Multikulturella Förening
”Verksamheten ska fyllas med skapande verkstäder, där de boende utformar och konsumerar kultur utifrån egna erfarenheter och berättelser. Aktiviteterna ska resultera i ett kulturtåg och en utställning.”

Bollnäs brinner, Gärdet, Bollnäs
1 550 000 kronor (1 700 000 kronor 2016)
Sökande: Bollnäs riksteaterförening, Bollnäs teaterverkstad, Dansoteket, Gumpels förening
Vill förändra genom konst och fredspedagogik. Gärdet ska bli ett kreativt centrum och länkas samman med andra områden i Bollnäs. Projektet har blivit försenat på grund av konflikter och en ny projektledare anställdes i somras.

The Culture House, Salsta, Flen
1 650 000 kronor (1 650 000 kronor 2016)
Sökande: Flen Världsorkester, ABF Flen, Kulturskolan i Flens kommun, Flens språkvänner och flyktingguide
Vill föra samman människor i olika åldrar och med olika bakgrunder genom till exempel musik, dans, bildkonst och design, och samtidigt bidra till ökat samhällsengagemang.

Shoutout!, Gottsunda, Uppsala
600 000 kronor (600 000 kronor 2016)
Sökande: ABF i Uppsala län, Konstfrämjandet, Konstföreningen Shoutout!, Mötesplats Treklangen
Vill genom olika konstformer ge unga en känsla av sammanhang där de kan ta kontroll över sin personliga utveckling och roll i samhället. Samtidigt hoppas Shoutout! kunna bidra till att fler Gottsundabor får upp ögonen för kulturyrken och tar plats i konstvärlden. Projektet består i en ny konstpedagogisk plattform för 13–25-åringar, med kurser och workshops i allt från dans till grafiska tekniker och skrivande.

KRP kultur – kultur på lika villkor, Kronoparken, Karlstad
1 300 000 (600 000 kronor 2016)
Sökande: Folkbildarna i Värmland, Riksteatern Värmland, Carlstad United
Vill stärka identiteten och känslan av tillhörighet hos boende på Kronoparken genom att uppmuntra till kreativitet och kulturella aktiviteter.

Kärahär, Malmen, Stenstaliden och Marieberg, Kristinehamn
1 600 000 kronor (950 000 kronor 2016)
Sökande: Kvinnor tillsammans, Kristinehamns konstmuseum, Egill Saebjörnsson, NBV Värmland
”Utifrån sina erfarenheter, professioner och respektive kulturer ska deltagarna skapa en rörelse tillsammans med poeter, konstnärer och hantverkare.”

Läs också Blåste Försäkringskassan på 240 000 kronor med falska hyreskontrakt Arboga enda nya kommunen i länet i Bostad först-satsning Inget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidrag Kommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domar Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.