Annons

Bostad först ett framgångsrecept

Göteborg Att erbjuda hemlösa missbrukare en bostad innan behandling har visat sig vara en succé. Nu lyfts Göteborgs Bostad först-projekt fram som ett föredöme.

Det är organisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, som valt ut kommunerna Göteborg, Helsingborg och Örebro som inspiration för andra.

– Göteborg får vara med för att vi är de enda i Sverige som arbetar med tvärprofessionella team. Så gör man i New York, där Housing first kommer ifrån, säger teamledare Marie Hedström.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostad först är en modell som vänder upp och ner på den traditionella boendetrappan. I ”trappan” måste en hemlös missbrukare först kvalificera sig genom att bli drogfri, innan det kan vara aktuellt med bostad. Men att bli ren när man lever på gatan upplevs som en omöjlig uppgift av många.

– Här erbjuder vi bostaden först och stödet i efterhand. Vi ställer inga andra krav än att de ska följa Hyreslagen, som alla andra, säger Marie Hedström.

Annons

Följer den boende lagen och sköter lägenheten, betalar hyran och låter bli att störa grannarna, så övergår andrahandskontraktet till förstahand efter 18 månader. I Göteborg drog projektet igång i juni 2013, och de som varit med längst närmar sig nu den magiska 18 månaders-gränsen. För de flesta deltagarna har det visat sig gå utmärkt att bo själva, trots att många är människor som varit hemlösa i 15-20 år och betraktats som ”hopplösa fall”.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Vi kan se att missbruket minskar när människor mår bättre och har den trygghet som en egen bostad ger. Då behöver man inte droga lika mycket för att orka med, och motivationen att delta i behandling ökar, säger Marie Hedström.

Lägenheterna förmedlas via Fastighetskontoret. Men på grund av bostadsbristen i Göteborg så bedrivs projekt fortfarande i väldigt liten skala.

Annons

 – Vi har tolv deltagare. Två av dem har lämnat sina bostäder men kommer att erbjudas andra bostäder längre fram, när de känner sig mer redo. Nästa år räknar vi med fler inflyttningar, och att gå upp till 20 deltagare, säger Marie Hedström.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.
Fakta: Bostad först i Göteborg

Bostad först bygger på grundtanken att en egen bostad är förutsättningen för att kunna ta itu med andra problem. Genom Bostad först får den som är hemlös möjlighet att hyra en egen lägenhet i ett vanligt hyreshus i Göteborg. Ett mobilt team finns hela tiden till hands för att stötta. Personen bestämmer själv vilket stöd han eller hon behöver.

I Bostad först i Göteborg samarbetar: • Stadsdelarna i Göteborgs Stad • Fastighetskontoret • Social resursförvaltning • Förvaltnings AB Framtiden • Beroendekliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset • Stadsledningskontoret • Störningsjouren

Forskare från institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet följer arbetet.

Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.