Annons

Bostäder byggs efter marksanering

Sala Sala kommun får 6,3 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att kunna sanera två markområden som är förorenade av metaller från Sala silvergruva.

Salabostäder kommer att kunna bygga 86 lägenheter på marken efter att den sanerats. De aktuella fastigheterna ligger på grönområdet Kronoparken längs Josefsdalsvägen. Innan året är slut räknar man med att marken ska vara fri från föroreningar.

 – Vi är i full gång och håller på med saneringen nu, säger Jenny Sivars, miljöingenjör på Sala kommun.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

På området  finns spår från den sedan länge nedlagda gruvan. Av restmaterial jämnade man till mark och byggde vägar. Dammet spred sig och idag går det oftast inte att bygga bostäder i Sala utan att marken saneras först, vilket medför höga kostnader.

Kommer Sala kommun att ansöka om fler bidrag för sanering framöver?

Annons

– Ja det tror jag. Vi har föroreningar i marken i hela tätorten på grund av gruvdriften, säger Jenny Sivers.

Läs ocksåJohan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat saneraHalvkroppsporträtt på Johan Jakobsson, i vinterjacka inomhus framför ett fönster.

Sala kommun är först ut att få bidrag från det nya bidraget för sanering inför bostadbyggande. 

Hur kommer det sig att så få kommuner har sökt bidrag för sanering?

Annons

– Bidraget har inte gått att söka förrän från halvårsskiftet. Det tar tid att få in regelverket i kommuners och länsstyrelsers tänk. Men det råder brist på bostäder och ingen brist på förorenade områden, så på sikt tror vi att det kommer att bli vanligt att söka det här bidraget, säger Carl Mikael Strauss, sektionschef för sektionen som jobbar med förorenade områden på Naturvårdsverket.

Läs ocksåNy lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar
Läs också Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation” 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.