Annons

Bostads-vd sparkas efter ny bilskandal i Hälsingland

Nordanstig Nordanstigs bostäders styrelse beslutade på tisdagen att avskeda bolagets vd Birger Tellin. Orsaken är en rad bilaffärer inom det kommunala bostadsbolaget, där tjänstebilar har sålts till personal och närstående, vilket Hudiksvalls Tidning har avslöjat.
Fotomontage på en Kia årsmodell 2015 och på Nordanstigs bostäders kontor.
Foto: (t v) smoothgroover22 (creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)
Nordanstigs bostäders vd Birger Tellin får sparken efter en rad interna bilaffärer. Bilen på fotot är inte en av bilarna som har sålts. Bilden är beskuren.

Enligt Hudiksvalls Tidning ska Birger Tellin bland annat ha värderat, sålt och köpt en av bolagets bilar för sin frus räkning till ett mycket förmånligt pris. Birger Tellin motiverar affärerna med att det handlar om bilar bolaget har leasat och sedan köpt loss till ett restvärde som varit lägre än marknadsvärdet. På så vis har bolaget kunnat göra en vinst när bilarna har sålts vidare, enligt den nu sparkade bostads-vd:n.

Nordanstigs bostäders styrelse har utrett bilaffärerna efter HT:s granskning. Efter ett extrainsatt styrelsemöte på tisdagen meddelade den på kommunens webbsida att Birger Tellin har avskedats. Han slutar sitt uppdrag 31 januari. Styrelsen skriver att bilaffärerna har påverkat förtroendet för vd:n och bolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Som ett offentligt ägt och allmännyttigt bolag är det viktigt att Nordanstigs Bostäder har medborgarnas och hyresgästernas förtroende, säger Nordanstigs bostäders styrelseordförande, Katarina Bylin, i pressmeddelandet.

Annons

Hudiksvalls Tidning har tidigare avslöjat att Hudiksvallsbostäder under den tidigare vd:n Nils-Erik Blomdahl sponsrade Hudiksvalls golfklubb och skänkte bort en av bolagets gamla elbilar till golfklubben, samtidigt som Nils-Erik Blomdahl var ordförande för klubben. Granskningen visade också att det kommunala bostadsbolaget sålt åtta av bolagets bilar internt till sina anställda.

Det avslöjandet kom i sin tur året efter att Faxeholmens dåvarande vd Gabriel Larsson sommaren 2019 fick sparken efter att Söderhamns-Kuriren skrivit om bilaffärer där det kommunala bostadsbolagets bilar sålts billigt till flera personer i Gabriel Larssons bekantskapskrets, bland annat hans pappa.

Annons
Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.
Läs också 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Ockelbogårdars vd till Nordanstigs Bostäder Slopat inkomstkrav ledde inte till sena hyror Här fick 90 unga hyresgäster jobb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.