HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostads-vd sparkas efter ny bilskandal i Hälsingland

Nordanstig Nordanstigs bostäders styrelse beslutade på tisdagen att avskeda bolagets vd Birger Tellin. Orsaken är en rad bilaffärer inom det kommunala bostadsbolaget, där tjänstebilar har sålts till personal och närstående, vilket Hudiksvalls Tidning har avslöjat.
Fotomontage på en Kia årsmodell 2015 och på Nordanstigs bostäders kontor.
Foto: (t v) smoothgroover22 (creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)
Nordanstigs bostäders vd Birger Tellin får sparken efter en rad interna bilaffärer. Bilen på fotot är inte en av bilarna som har sålts. Bilden är beskuren.

Enligt Hudiksvalls Tidning ska Birger Tellin bland annat ha värderat, sålt och köpt en av bolagets bilar för sin frus räkning till ett mycket förmånligt pris. Birger Tellin motiverar affärerna med att det handlar om bilar bolaget har leasat och sedan köpt loss till ett restvärde som varit lägre än marknadsvärdet. På så vis har bolaget kunnat göra en vinst när bilarna har sålts vidare, enligt den nu sparkade bostads-vd:n.

Nordanstigs bostäders styrelse har utrett bilaffärerna efter HT:s granskning. Efter ett extrainsatt styrelsemöte på tisdagen meddelade den på kommunens webbsida att Birger Tellin har avskedats. Han slutar sitt uppdrag 31 januari. Styrelsen skriver att bilaffärerna har påverkat förtroendet för vd:n och bolaget.

Läs ocksåOckelbogårdars vd till Nordanstigs Bostäder

– Som ett offentligt ägt och allmännyttigt bolag är det viktigt att Nordanstigs Bostäder har medborgarnas och hyresgästernas förtroende, säger Nordanstigs bostäders styrelseordförande, Katarina Bylin, i pressmeddelandet.

Hudiksvalls Tidning har tidigare avslöjat att Hudiksvallsbostäder under den tidigare vd:n Nils-Erik Blomdahl sponsrade Hudiksvalls golfklubb och skänkte bort en av bolagets gamla elbilar till golfklubben, samtidigt som Nils-Erik Blomdahl var ordförande för klubben. Granskningen visade också att det kommunala bostadsbolaget sålt åtta av bolagets bilar internt till sina anställda.

Det avslöjandet kom i sin tur året efter att Faxeholmens dåvarande vd Gabriel Larsson sommaren 2019 fick sparken efter att Söderhamns-Kuriren skrivit om bilaffärer där det kommunala bostadsbolagets bilar sålts billigt till flera personer i Gabriel Larssons bekantskapskrets, bland annat hans pappa.

Läs ocksåSlopat inkomstkrav ledde inte till sena hyrorLena Åman (S), ordförande i Sandvikenhus styrelse, Elnaz Alizadeh Ebadi (S), styrelseordförande för Uppsalahem och Mikael Källqvist, vd för Mimer.
Läs också Här fick 90 unga hyresgäster jobb Nye hudikchefen om makt och goda livsmiljöer Hyresförhandlingarna med Gavlegårdarna har strandat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.