HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbolaget höjer hyran i april

Göteborg Om en dryg månad höjs hyran för 23 000 hushåll hos Bostadsbolaget i Göteborg. Uppgörelsen är årets första bland stadens kommunala hyresvärdar.

Kommunala Bostadsbolaget är Göteborgs näst största hyresvärd. Ungefär 40 000 göteborgare bor i dess lägenheter över hela staden.

Nu står det klart att hyresgästerna får vänja plånboken vid högre hyra från och med april i år. Höjningen blir i genomsnitt 1,5 procent. Det motsvarar 75 kronor mer i månaden för den som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.

Läs ocksåKonflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock

Hur mycket högre månadskostnaden blir för varje enskild hyresgäst beror på lägenhetens och husets kvalitet och tidigare hyresnivå. Vissa hyresgäster får upp till två procents högre hyra, andra slipper höjning helt och hållet.

Innan förhandlingarna inleddes i höstas tog Hyresgästföreningen ovanligt nog första steget genom att begära oförändrade hyror 2014.

Bostadsbolaget nappade dock inte, utan kontrade i stället med ett önskemål om att få höja hyrorna med 2,9 procent från och med årsskiftet.

Läs ocksåDeras förråd flyttas 1,5 mil bort

Efter flera månaders förhandling har parterna nu alltså mötts någonstans på halva vägen.

– Förhandlingarna har gått bra och vi har enats om en återhållsam förändring som ligger under riksgenomsnittet, kommenterar Bostadsbolagets tillförordnade vd Robert Bengtsson på bolagets hemsida.

Hyresgästföreningens förhandlare Tony Petrov anser att bolaget redovisat sina ekonomiska förutsättningar på ett trovärdigt sätt, och betecknar uppgörelsen som ”rimlig”. Utspelet om frysta hyror syftade minst lika mycket till att väcka den kommunala ägaren, menar han.

Läs ocksåStörsta allmännyttan kräver hyreshöjning trots pandemi

– Politikerna har ett väldigt stort ansvar i de här bolagen och behöver ta det. Det går ju bra för bolagen ekonomiskt, soliditeten är hög och ökar hela tiden.

Senast Bostadsbolaget höjde hyrorna var i februari förra året. Även då var bolaget först ut bland stadens fyra kommunala värdar med att kunna presentera en hyresuppgörelse med Hyresgästföreningen om 2013 års hyror.

Fortfarande väntar de flesta hyresgäster hos allmännyttan på besked om sin månadshyra för 2014. Inte heller majoriteten av Göteborgs privatvärdar, däribland Stena Fastigheter, är klara med sina förhandlingar.

Det innebär att hyror för åtminstone 80 000 göteborgare ännu ligger på förhandlingsbordet.

LÄS MER
Här kan du se hur mycket andra värdar i Västra Götaland höjer hyran i år. Hem & Hyra uppdaterar listan löpande.

Vi listar även vilka hyreskrav länets bostadsbolag haft med sig till årets förhandlingar. Läs mer här.

Fakta: Hyresrabatt i februari

Alla hyresgäster hos allmännyttan i Göteborg fick nyligen 500 kronors rabatt på hyran.
Rabatten var en kompensation för att hyresgästerna förlorar ett femtontal tv-kanaler som tidigare ingått i hyran när bostadsbolagen släcker ner sitt gamla nät för kabel-tv.
Rabatten har delats ut av Bostadsbolaget, Poseidon, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Fakta: Nya hyrorna hos Bostadsbolaget

På Bostadsbolagets hemsida kan du läsa mer om hur mycket hyran höjs just där du bor.

Även hyrorna för parkeringsplatser höjs 1 april. Dessa omfattas inte av förhandling med Hyresgästföreningen. Läs mer här.

Läs också Nya ägardirektiv kräver fler ombildningar i Göteborg Starka reaktioner på hyreshöjning i Göteborg – ”empatistört”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.