Annons

Bostadsbolaget som hjälper unga hitta jobb

Halmstad Att hjälpa sina hyresgäster att hitta jobb. Det är ett koncept som HFAB tror på så mycket att de fortsätter satsningen. Denna gång riktar de in sig på unga.
Lisa Lindgren pratar jobb med Per Tronée i HFAB:s specialbyggda buss. Foto: Petra Martinsson

Lisa Lindgren är en av alla unga som tar chansen att få hjälp av det kommunala bostadsbolaget i Halmstad. Hon är 19 år och tog studenten i somras.

– Jag söker alla typer av arbete. Det skulle betyda jättemycket att få ett jobb. Då kan jag börja ett liv. Kanske skaffa bil så jag kan ta mig någonstans. Kanske lägenhet. Jag kan ju inte bo bos pappa hela livet, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

HFAB har haft ett liknande projekt för alla hyresgäster som avslutades i somras. Per Throneé konstaterar att det blev framgångsrikt, över hundra fick något slags jobb.

– Det handlar mycket om att skapa kontakt, lära känna personerna bra, ha snabba återkopplingar och också vara uppsökande. Det betyder också mycket att vi kan jobba ute i bostadsområdena, säger Per Throneé.

Annons

Han är idag framför allt anställd av HFAB men har också några tjänstetimmar på Arbetsförmedlingen. På det sättet har han full behörighet som arbetsförmedlare. Han har ett brett kontaktnät och en direktingång till HFAB:s underleverantörer.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

Nu i vinter och under våren sätter han sig med jämna mellanrum i HFAB:s specialbuss och åker runt i HFAB:s bostadsområde.

– Jag fick en lapp i brevlådan och bestämde mig att komma på en gång. Det är en bra möjlighet, säger 21-årige Oscar Back i Oskarström.

Annons

Projektet som började vid årsskiftet är på två år och ett samarbete med arbetsförmedlingen. Det är inriktat på unga mellan 18 och 26 år. Att hyresgästerna får jobb menar HFAB ger många positiva effekter. Inte bara socialt utan ökar även betalningsförmågan hos hyresgästerna, vilket på sikt kan leda till högre hyresintäkter.

Läs ocksåNu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrningEn bild på en man och en bild på en ytterdörr
Fakta: Så många fick jobb 2011-2013

Närmare 400 hyresgäster besökte HFAB:s arbetsförmedlare.

103 fick jobb.
8 praktikplatser ordnades.
1 sökte till högskolan och kom in.
Visstidsanställningar var vanligast, ett 15-tal fick fast.
Vanligaste jobben var lokalvårdare, fastighetsvärd och arbetsledare.

Läs också Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.