Annons

Bostadsjakten är i gång för Göteborgs studenter

Göteborg Terminsstart betyder bostadshets för tusentals studenter. Göteborg är en av de tuffaste städerna att hitta någonstans att bo i.
Foto: Gustaf Görfelt
Jonathan Sargent lyckades få tag på en lägenhet i Majorna när han kom som ny till stan från Vetlanda. "Jag hade jättetur, de höll precis på att bygga nya studentbostäder. Men man hör en del skräckhistorier. En av dem jag hänger med pendlar till exempel två timmar om dagen. Just nu är alla ute och letar, det kommer att vara lugnare om tre månader."

Enligt en undersökning som Sveriges Förenade Studentkårer gjort är Göteborg en av de tolv studentstäder där det är svårast att hitta bostad.

Studenter får räkna med att vänta sex månader eller mer innan de kan få tag på ett förstahandskontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Erik Söderpalm.

– När jag började förra året var det mycket prat om det. Vissa bodde inneboende, andra fick pendla. En hade över en timmes resa enkel väg. Men nu har det löst sig för alla, säger Erik Söderpalm, som studerar datateknik på Chalmers.

Själv lyckades han först hitta en lägenhet hos en privatvärd i Partille. Sedan i maj bor han hos SGS Studentbostäder på Olofshöjd i Johanneberg.

– Jag ställde mig i SGS kö redan tre år innan jag flyttade hemifrån. Det kostar ju inget så det var lika bra, säger Erik Söderpalm, som kommer från Bollebygd.

Annons
Läs ocksåRebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värdenEfter ett drygt halvår i sin studentlägenhet är Rebecka Stenmark besviken på sin hyresvärd SGS. Fuktproblemen har gjort den inglasade balkongen obrukbar och märks även av inne i lägenheten.
Simon Andersson.

En som däremot inte hade åratal av kötid när han kom till Göteborg var Simon Andersson. Han läser andra året ekonomi och produktionsteknik på Chalmers

– Jag kommer från Kalmar och hade inte koll på bostadssituationen när jag flyttade hit. Men tack vare kontakter så är jag inneboende i Toltorpsdalen nu. Det funkar bra tycker jag, säger Simon Andersson, som är med och håller i nollningen av nya studenter i år.

Det byggs också många nya studentbostäder i Göteborg. Studentbostadsföretagen pekar i sin guide på att situationen här, liksom på andra håll, är på väg att förbättras.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Men ett problem är att trycket är så ojämnt fördelat över året, med en topp i början av höstterminen och betydligt mindre efterfrågan på vårterminen.

Annons
Amalia Johnsén.

Amalia Johnsén läser sista året på offentlig förvaltning och bor i studentlägenhet på Olofshöjd. Hon menar att det svåraste blir att hitta en ”vanlig” bostad efter examen.

– Då kanske man samtidigt söker jobb och inte har någon inkomst. Det är det som de flesta i min klass pratar om nu. Men jag tänker inte på det än, jag sparar den ångesten ett halvår till.

Läs också Marcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakueras Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.