Annons

Bostadsministern: Socialbostäder är inte aktuellt

Nyheter Hårdare regler för att få ett hyreskontrakt gör att flera aktörer tror att vi är på väg mot socialbostäder. Bostadsministern vill inte se en sådan utveckling.

Hem och Hyras granskning av bostadsbolagens hårda uthyrningsregler har vållat debatt. Hittills har bostadsminister Stefan Attefall (KD) valt att inte kommentera undersökningen med hänvisning till att det är en fråga för kommunerna, men nu väljer han att ge sin syn. 

– Jag noterar att reglerna ser olika ut mellan olika bostadsbolag fastän lagstiftningen är likadan över hela landet. Det viktiga ur bostadsbolagets synvinkel borde vara att man har en inkomst, oavsett om det är en vanlig lön eller socialbidrag. Under min tid i Familjebostäder i Stockholms styrelse tog vi bort skrivningen om att socialbidrag inte skulle accepteras för att få en bostad, säger Stefan Attefall.       

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH i Stockholm, menar att kraven i nya hyreslagen på att allmännyttan ska vara agera affärsmässigt gör att bolagen tvingas till att ha en strikt uthyrningspolicy. Det förnekar Stefan Attefall bestämt.

Annons

– Affärsmässighet innebär inte att allmännyttan ska vara kvartalskapitalist utan socialt ansvar. Kommunerna kan skriva in i ägardirektiven att bostadsbolaget ska ta ett socialt ansvar och tillhandahålla lägenheter till socialtjänsten. Eller att kommunen köper tjänsterna av bolaget. Skrivningen i nya lagen handlar om att det ska vara en tydlig rågång mellan kommunen och bolaget.  

Sverige är i stort sett ensamt i Europa om att inte ha socialbostäder, så kallat ”social housing”, där enbart människor med låg inkomst får bo. Stefan Attefall anser inte att vi också är på väg åt det hållet. 

Annons
Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

– Jag kan förstå problematiken när det råder bostadsbrist och man tingas till lösningar som inte är optimala. Men social housing innebär att det bara kan bo människor med låg inkomst i allmännyttans bostäder. Det är alla partier överens om att vi inte ska ha.

Läs också Sabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.