HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bostadsministern vill skrota kritiserad skatteutredning

Nyheter Paketeringsutredningen, som handlar om beskattning vid fastighetsförsäljning, har kritiserats hårt av branschen. Nyligen meddelade även bostadsministern att han vill förpassa utredningen till papperskorgen.

Fastighetsbranschen har knappast jublat över paketeringsutredningens förslag som presenterades i slutet av mars. Kritiska röster talar om hur förslaget riskerar att skapa bostadskris och hur det medför en överbeskattning av fastighetsbranschen som leder till högre kostnader för bostadsbyggande och färre nybyggda bostäder.

I förra veckan fick branschen plötsligt medhåll från självaste bostadsministern.

Läs ocksåHovrätten säger ja till ”paketering”

Det var på Fastighetsägarna Stockholms årsmöte som Peter Eriksson (MP) redogjorde för sin oväntade åsikt. Enligt Fastighetstidningen svarade han på en direkt fråga från Billy McCormac, vd Fastighetsägarna Stockholm, att paketeringsutredningen helst bör förpassas till papperskorgen.

När Fastighetstidningen dagen efter mötet kontaktade Peter Eriksson stod han fortfarande fast vid sitt uttalande.

Annons

– Jag tycker att det vore problematiskt om man genomförde utredningens förslag. Det finns en stor risk att det inte leder till flera bostäder. Och det vore väldigt olyckligt, sa han.

Läs ocksåStångåstaden säljer över 1 000 lägenheter i Linköping

Paketeringsutredningen, som egentligen heter Vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet, innehåller bland annat en kartläggning och analys av den skattemässiga situationen för fastighetsbranschen, och förslag på lagändringar som ska motverka paketering av fastigheter som ett skatteplaneringsverktyg.

Fastighetspaketering innebär att ett bolag som vill sälja en fastighet inte gör upp försäljningen direkt med köparen. I stället säljer bolaget ett dotterbolag som i sin tur äger fastigheten. Därmed slipper bolaget beskattning av vinsten. Och det är bland annat denna möjlighet som utredningen vill sätta stopp för.

Finansdepartementet har nu meddelat att Peter Erikssons uttalande endast redovisar sin personliga åsikt och att den inte ska ses som en allmän uppfattning som regeringen står bakom.

Annons
Läs ocksåMöte inför försäljning i Ronneby

Återstår alltså att se om utredningens förslag blir verklighet eller om bostadsministern och fastighetsbranschen får sin vilja igenom.

Utredningen är nu ute på remiss och svaren ska vara finansdepartementet tillhanda senast 14 augusti.

Läs också Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.