HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsrätter blir socialbostäder

Nyheter Var tredje kommun har köpt bostadsrätter för att få fram bostäder till personer med sociala problem. Det kan vara en snabb, men tillfällig lösning.

I Boverkets bostadsmarknadsenkät 2012 uppger 103 kommuner  att man köper enskilda bostadsrättslägenheter för att få fram bostäder till vissa grupper. Det handlar ofta om personer med sociala problem som inte kan få egna hyreskontrakt och ibland om personer med olika funktionshinder.

Totalt över 3 800 bostadsrätter har på detta sätt blivit kommunala. Allra vanligast är det i Uppsala, som har cirka 900 bostadsrätter.

Läs ocksåHan tog den "omöjliga" hyresstriden – och vann

– Uppsala har traditionellt en låg andel hyresrätter. Även om hyresvärdarna lämnar lägenheter till socialtjänsten, täcker det inte behovet av sociala bostadskontrakt. Det krävs att vi köper, säger Henrik Juhlin på kommunledningskontoret.

En fördel med denna lösning är att det går fort att få fram en ny lägenhet. Nackdelen är att det inte kan bli en egen bostad för personen.

– I en hyresrätt kan kontraktet så småningom övergå till hyresgästen direkt, men en bostadsrätt kan vi inte överlåta. I värsta fall leder det till inlåsning, att man måste fortsätta på socialt kontrakt. Annars måste man söka sig till annat boende, säger Henrik Juhlin.

Läs ocksåTvingas flytta efter rörmokarens missar

I Kalmar äger kommunen cirka 100 bostadsrätter som socialtjänsten använder. Ibland har det lett till klagomål i bostadsrättsföreningarna, men över lag fungerar det bra, tycker Göran Persson, förvaltare på serviceförvaltningen.

– En del tycker vi ska sälja lägenheterna för att få in pengar, men det finns ett stort behov  och det är svårt att få loss tillräckligt med hyresrätter, säger han.

Här är de kommuner som har uppgett att de äger fler än tio bostadsrätter. 

Läs ocksåEndast sex prövade ärenden efter nya andrahandsreglerna
Kommun  Äger antal bostadsrättslägenheter
Uppsala 900
Västerås 381
Helsingborg 295
Sundsvall 230
Vallentuna 198
Järfälla 114
Lund 110
Täby 108
Göteborg 100
Huddinge 100
Kalmar 100
Norrköping 94
Lomma 80
Mariestad 80
Borlänge 79
Botkyrka 70
Ekerö 60
Upplands-Bro 57
Borgholm 47
Köping 45
Skellefteå 42
Jönköping 40
Nacka 40
Härryda 31
Borås 30
Karlskoga 30
Landskrona 30
Klippan 27
Skara 18
Falun 16
Knivsta 12
Filipstad 11
Timrå 11
Kalix 10

Källa: Boverket: Bostadsmarknadsenkäten 2012.

Läs också Helsingborgshem säljer nyrenoverade lägenheter Missnöjd hyresgäst i förening ber nämnden om hjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.